Реконструкција граничног прелаза Кобила у фази идејног рјешења

Гранични прелаз Кобила

Реконструкција и унапређење свих граничних прелаза у нашој Општини је неопходна, како због лакшег преласка током године, тако и због великих гужви чији смо свједоци сваког љета, казао је за РТХН командир Граничне полиције Херцег Нови, Драган Контић.

Драган Контић

– У циљу бржег и ефикаснијег преласка граничних прелаза неопходна је  реконструкција у што краћем периоду. То се, прије свега, односи на гранични прелаз Кобила, за који већ постоји пројекат. И сам процес захтијева и одређене процедуре, које треба да има један гранични прелаз, приликом контроле преласка, у циљу олакшаног промета возила и путника. На граничном прелазу Кобила, постоји идејни пројекат за његову реконструкцију што је у почетном процесу рјешавања. То би нам било од великог значаја јер је гранични прелаз Витаљина, који користе колеге из Хрватске, већ реконструисан и доста проширен. Управо због њихових могућности пропуштања већег броја возила, у више трака – ми имамо проблема због стварања чепова. Када се то сведе на наш мали простор, на граничном прелазу Кобила, отежана је контрола на једној улазно-излазној траци. Очекујемо у наредном периоду да ћемо кренути у ту реализацију, објашњава Контић.

Гранични прелаз Ситница

Када је ријеч о Граничном прелазу Ситница – Зупци, недавно је покренута иницијатива министарства сигурности БиХ и МУП-а Црне Горе,  за формирање једног заједничког прелаза између Босне и Херцеговине и Црне Горе. То је у фази пројектовања и проширења које би требало да крене. Са колегама из БиХ имамо мјесечно контакте и састанке, већ се ушло у ту процедуру. Кроз буџетска средства и остало би се  кренуло у реконструкцију дијела прелаза на Зупцима, да би прелаз био заједнички. Наредне године, надамо се да ће то већ почети да се ријешава, очекује Контић.

– То би био заједнички гранични прелаз.Тада  би спојили наш гранични прелаз Ситница на граничном прелазу на Зупцима.

Чињеница је да из године у године расте број прелазака, посебно на граничним прелазима ка Републици Хрватској и то довољно говори о потреби за што хитнијом реконструкцијом граничних прелаза, како би се олакшала процедура прелазака путника и возила, указује Контић.

Надлежност граничне полиције  Херцег Нови су три копнена гранична прелаза и два лучка прелаза Лука Зеленика и Портонови.

-Најфреквентнији гранични прелаз је Дебели бријег, један од три најфкреквентија прелаза  у Црној Гори поред  Добракова на подручју Бијелог Поља и Сукобина на подручју Улциња. Ове године забиљежено повећање преко 30 одсто промета током сезоне на свим граничним прелазима. Само у једном дану у августу на Дебелом бријегу прешло је 35 000 путника, 19. августа, забиљежен је највећи промет на Ситници са 20 000 путника и 5 000 возила, а на Кобили у шпици сезоне у једном дану највећи промет  је било 10 000 лица. Укупно је остварено 10 до 15 процената већи промет, у односу и на 2019. годину.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here