Проширење капацитета Азила на Диздарици, збринуто преко 140 паса

Азил за напуштене псе, Диздарица

У Азилу за напуштене животиње на Диздарици, у оквиру предузећу Чистоћа Херцег Нови, у току су активности на проширењу капацитета и уређењу кућица.
Тренутно се у Азилу налази око 140 јединки. У току је проширивање капацитета, а проблем са којим се запослени суочавају је смјештај великог броја јединки,које напуштају неодговорни власници, казала је, за РТХН Радмила Перовић из предузећа Чистоћа:

Радмила Перовић

– У току су интензивни радови на уређењу Азила. Направљено 38 нових боксова за напуштене псе и праве се ограде. За сада је озидано 13 кућица, што ће допринијети рјешавању проблема смјештаја паса. Kапацитети Азила откада је организован на Диздарици је 80 до 90 јединики, а сада их је преко 140 смјештено у Азилу. То је преко капацитета.
Kолеге у Азилу настоје да што више ураде прије сезоне киша и зиме. Још неких осам кућица би заиста ријешило проблем у потпуности, јер у бокс могу да буду смјештена два пса, сличне нарави. Јединке су различитих раса и доби и мора се водити рачуна, оцијенила је она.
Перовић се захваљује суграђанима који су их подржали у напорима да се створе што бољи услови за збирњавање напуштених паса.
– Имали смо заиста лијеп број донација. Дио новца је уплаћен на рачун Чистоће са назнаком за Азил, а уплаћивале су фирме са којима радимо, односно, код којих купујемо материјал. Имали смо и донације, јер њима треба и ћебад, средства за хигијену, посуде за храну, осврнула се Перовић.

Недавно је организована Акција удомљавања паса, која је наишла на добар одзив суграђана:
– Удружење Украјинаца у Херцег Новом је у овој акцији донирало одређену количину ћебади и прекривача јер је  на Диздарици зими веома хладно. Захваљујемо свима на овим донацијама. Радимо све да до зиме завршимо неопходне радове. Велики помак је урађен.
Из легла  мајке и три кучића, двоје је удомљено а једно је на чекању.

Највећи проблем је неодговорно власништво. Честа је ситуација да власник донесе штенад и женку. Kолеге кажу, да просто више нема мјеста, а капацитети у Азилу су ограничени. Остављају их, поред Азила и онда неко зове и ми их по налогу покупимо, објашњава ситуацију Перовић.

– Надамо се до зиме да ћемо неке кућице да озидамо, јер много је боље да имамо озидане него дрвене кућице, које пропадају. Оне пропадају и уз сав труд волонтера и запослених које их фарбају,одржавају, оцјењује Перовић.

Одржавање Азила је проблем заједнице, а не само предузећа Чистоћа, зато апелују на власнике да воде рачуна о својим кућним љубимцима. Позивају све који су у могућности да помогну око поступка збрињавања и удомљавања.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here