Регистровано 15 обољелих од жутице у Херцег Новом од средине јула

Од половине јула до данас у Херцег Новом је регистровано 15 случајева жутице, односно Хепатитиса А. На подручју Боке их је било 23 укупно премда нису сви становници овог дијела приморја али је ријеч о особама који су боравили или радили током љета па се воде као случајеви заразе на овом подручју.
С обзиром да је ријеч о већем броју заражених у односу на претходне године епидемиолог Дома здравља др Слађана Зградић прогласила је епидемију и обавијестила Институт за јавно здравље а допис је упућен свим институцијама колективног смјештаја са препорукама за већи степен хигијене руку, тоалета, просторија.

-Спорадични случајеви су почели прије мјесец и по и то углавном међу одраслом популацијом. Регистровано је једно обољело дијете које је било контакт свог оца. С обзиром на то да су почетком септембра биле и рестрикције воде, из бојазни да не дође до већег ширења болести, моја обавеза као епидемиолога била је да обавијестим све надлежне и колективе који имају најосјетљивију популацију, казала је за РТХН др Зградић.
Истиче да су обрађени сви контакти заражених и да прате ситуацију, те да је најважније подићи степен хигијене на већи ниво како се зараза не би ширила. Могуће је да буде још спорадичних случајева заразе, првенствено међу контактима, каже др Зградић истичући да не треба ширити панику већ дјеловати на подизању нивоа личне и хигијене просторија у радном и породичном окружењу као и јавних површина.
Шта је узрок заразе за сада нема званичних потврда али ће они бити објављени након испитивања која су у току а за која су задужене различите институције.
Шта је жутица, који су симптоми, колико траје инкубација, како се преноси?

Хепатитис А је акутно запаљење јетре проузроковано хепатитис А вирусом. Припада групи цријевних заразних болести. Најчешће се ради о благој болести која не оставља последице нити хронично носилаштво вируса.

Болест почиње општим симптомима: замор, малаксалост, главобоља и повишена тјелесна температура. Поред ових симптома, јављају се и други: губитак апетита, мука, нагон на повраћање. Пацијенти примјећују да је мокраћа тамнија, а столица светлија. После тога се јавља жутица видљива на беоњачама, кожи и слузокожама. Овај најкарактеристичнији знак, по коме је обољење и добило име се не мора испољити. Инфекција овим вирусом може проћи без појаве било каквих симптома. То су асимптоматске инфекције. Благи облици и асимптоматске инфекције су нарочито честе у дјечјем узрасту.
Временски период од уласка вируса у организам до појаве првих симптома болести је период инкубације. Износи од 15-45 дана, најчешће око мјесец дана. Крајем треће недјеље од обољевања пацијент практично више није заразан.
Отпорност вируса омогућује његово дуго преживљавање у спољној средини. Шири се контактом, контаминираном водом или храном. Најзначајнији пут ширења је контактни. Остварује се преко руку које су контаминиране вирусом хепатитиса А, било директним додиром са обољелим, или асимптомно инфицираним, или индиректно, преко контаминираних предмета.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here