Регистрован шести случај оболијевања од морбила

Институт за јавно здравље Црне Горе

Институт за јавно здравље је данас лабораторијском дијагностиком потврдио први случај оболијевања од морбила у Пљевљима, а шести у Црној Гори. Оболијевање је регистровано код особе старости 42 године која је боравила у Босни и Херцеговини, гдје је била у контакту са обољелим од морбила. Епидемиолошка служба у Пљевљима истражује контакте ради прикупљања додатних релевантних информација у циљу смањења ризика од појаве нових случајева.

Институт за јавно здравље подсјећа грађане који развију повишену температуру и осип (типичан за оболијевање од морбила) да телефонским путем обавијесте свог изабраног љекара и договоре тестирање. Уколико је неопходно да обољели посјећују здравствену установу током дијагностике/лијечења, апелују на обавезу ношења маски које прекривају нос и уста.

Позивају родитеље да доведу дјецу на вакцинацију без одлагања. Сва дјеца која су навршила годину и немају медицинске контраиндикације написмено наведене од стране љекара, треба да приме прву дозу вакцине против морбила, заушки и рубеле (ММР), а дјеца која се припремају за упис у школу и старија морају бити вакцинисана са двије дозе ове вакцине.

Једина дјелотворна мјера превенције епидемијског јављања морбила је вакцинација која се спроводи комбинованом ММР вакцином. Вакцина је безбједна и веома дјелотворна, а нарочито је важно правовремено примање вакцине, саопштили су из Института.

Не препоручују се путовања невакцинисаним и непотпуно вакцинисаним особама у подручја гдје је регистровано оболијевање у земљи и ван ње, као и било какво окупљање или боравак у колективу особама које нису уредно вакцинисане сходно узрасту или немају податак да су некада боловале ову болест.

Из Института напомињу да су до сада случајеви оболијевања регистровани у општинама: Бар и Подгорица по двоје, Рожаје и Пљевља по један обољели.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here