Регионални водовод: Интензивне припреме за љетну сезону

Извориште "Боље Сестре"

Упркос бројним проблемима и изазовима, Регионални водовод Црногорско приморје у претходној години је остварио значајне резултате. До општина на Црногорском приморју дистрибуирао је 8.481.550 м3 воде, што је два одсто више од плана за 2023. годину, односно 21 одсто више од минимално уговорених годишњих количина воде за 2023. годину, саопштено је на порталу Медиа биро.

Извршни директор Регионалног водовода, Борислав Иванковић  каже да су  остварени приходи у прошлој години преко осам милиона еура.

Борислав Иванковић

-Те приходе чине приходи од испоручене воде на Црногорском приморју у износу 3.178.151,57 еура, као и приходи по основу плаћања посебне накнаде који износе 4.612.166,33 еура. Захваљујући наведеним оствареним приходима као и рационалном трошењу приходованих средстава Регионални водовод је остварио добит од 1.035.298 еура и већа је у односу на 2022. за неких 31 посто. Можемо рећи да смо задовољни са оствареним резултатом,“ Регионални водовод је успјешно пословање наставио и у 2024. години, те је Годишњим планом рада предвидио низ активности које планира да реализује током ове године. Прије свега, Регионални водовод планира да општинама Црногорског приморја испоручи недостајуће количине воде, посебно током љетне туристичке сезоне.

Током јануара мјесеца започета је изградња булевара Јаз – Тиват у склопу којег ће се изградити цјевовод Регионалног водовода у дужини од 14 км., тако да ће се капацитет воде према општинама Тиват, Котор, Херцег Нови повећати са 330 на 750 литара у секунди. Такође, расписали смо тендер за изградњу филтерског постројења за пречишћавање воде капацитета 100 л/с. Планирано је да се постројење за филтрацију стави у функцију до августа мјесеца када је издашност најмања а потребе за водом највеће. Повећањем од тих 100 литара по секунди се надамо се да ћемо омогућити да се све неопходне количине воде испоруче према општинама на Црногорском приморју и да можемо као привредни колектив и одговорно друштво да одговоримо задатку,“ навео је Иванковић.

Крајем јула и почетком августа  планирају надвишење привременог  насипа на ријеци Морачи у оквиру II зоне санитарне заштите изворишта „Боље Сестре“ у циљу повећања његове издашности, у складу са „Главним пројектом привременог насипа на ријеци Морачи“. Ово је само једна у низу активности коју Регионални водовод предузима да би санирао штетне посљедице нелегалне експлоатације шљунка у кориту ријеке Мораче.

Ријека Морача

-Захваљујући одлучној акцији Владе и нас као привредног друштва у највећој мјери је заустављено ископавање шљунка у II зони санитарне заштите у кориту ријеке Мораче. Због експлоатације издашност је са неких 2.600 литара по секунди на превирном прагу пала на 265 л/с. Захваљујући заустављању нелегалне експлоатације шљунка у кориту ријеке Мораче и изради привремене утврде очекујемо да ћемо издашност повећати за неких 50 до 70 литара, а уз изградњу филтерског постројења за пречишћавање воде додатних 100 литара, истакао је oн.

Иванковић наводи да је издашност изворишта „Боље сестре“ на почетку априла на задовољавајућем нивоу. На то утичу много мањи захтјеви за количином воде које се испоручују према Црногорском приморју. Количина која одговара тренутној потражњи је око 120 л/с.

Како би спремно дочекали љетну туристичку сезону и такав раст потражње, у Регионалном водоводу увелико трају припреме и спроводе се многобројне припремне активности.

-Регионални водовод своје припреме за љетну туристичку сезону почиње одмах након завршетка претходне. Нама је дужина цјевовода неки 140 километара, обилази се комплетна траса, врши се сервис пумпи, машина, прегледа се опрема. Извршили смо санацију и адаптацију неких објеката јер је њихова старост око 14 до 15 година, а неки објекти су израђени и прије више од 40 година. На неколико мјеста је замијењен дио кровне конструкције. У оквиру Инвестиционог одржавања ће се спроводити замјена и унапређење дотрајале опреме ; сервис УВ реактора, уградња УВ лампи и замјена баласт картица; набавка тиристорских блокова за ПС Рељићи; набавка трафо ћелије у трафо станици „Боље сестре“; набавка остале опреме која је неопходна за нормално функционисање РВ,“ навео је Иванковић.

Извор: Медиа биро

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here