Редефинисани односи унутар владајуће коалиције, Новској листи мјесто потпредсједника СО Херцег Нови

Коалиција на власти у Херцег Новом, редефинисала је односе двије и по године након локалних избора. Након интензивних унутаркоалиционих разговора постигнут је договор да Новска листа значајније партиципира у власти кроз добијање неких значајних функција. Једна од њих је мјесто потпредсједника Скупштине а на ту функцију биће именована Драгана Станишић.

Предсједник одборничког клуба Новске листе Јован Суботић подсјетио је да након избора, који су одржани у мају 2021. године, нису били дио коалиционих преговора али да су и тада подржали избор Стевана Катића и Ивана Отовића за предсједнике Општине и Скупштине.  Он је, гостујући у емисији „У четири ока“,  казао да да су добијањем функције потпредсједника Општине прије 15 мјесеци редефинисили оригинални коалициони споразум.  Међутим, како је истакао, услиједиле су промјене на  локалном и државном нивоу, број одборника у њиховом клубу повећан је са седам на девет а Новска листа је заступљена и у Скупштини Црне Горе,  па сматрају да је неопходно да и  званично постану  равноправан партнер у владајућој коалицији.

-Наши захтјеви су били високи али смо кроз претходних неколико конструктивних састанака дошли на ниво компромиса који је прихватљив свима нама, имајући у виду да су прошле двије и по године овог мандата и да нам нису потребне турбуленције већ подешавања да Новска листа може да партиципира у доношењу одлука на свим нивоима. Било је  неопходно присуство наших људи у управним тијелима јавних предузећа и установа чији је оснивач општина, а немамо контролни механизам нити имамо увид у њихово пословање. Сконцентрисали смо се на још неколико важних функција, наше присуство на значајнијем нивоу у парламенту и да би осим девет одборника имали потпредсејдника Скупштине, казао је Суботић.

Предсједник СО Херцег Нови Иван Отовић, који је на изборима био носилац листе  За будућност Херцег Новог и Боке, казао је да Новска листа на основу првог споразума из 2021. има представнике у неколико предузећа и установа и да очекује да ће овај договор бити испоштован:

-Ми смо прије мјесец постигли договор о новој прерасподјели у одборима директора,  односно да представници Новске листе буду заступљени у одборима свих предузећа чији је оснивач Општина Херцег Нови. На основу споразума из 2021. колеге из Новске листе су имали своје представнике у Паркинг сервису, Музеју и Галерији, Херцег Фесту и Комунално стамбеном. Ја се надам да ће овога пута сви стајати иза онога што договоримо и што потпишемо да не би поново ишли са новим захтјевима. Какво ће бити позиционирање на локалу годину и по прије нових избора не знам колико може значити било којој партији. Ја сам свјестан да је коалиција на чијем челу сам био остала без двије одборнице које су прешле у други табор. Уколико будемо разговарали, можемо нешто постићи али морамо да се држимо договора. Договорили смо се прије мјесец а колеге из Новске листе нису присуствовали Скупштини. Ми смо увијек били спремни да чујемо и другу страну и вјерујем да Новска листа може дати значајан допринос у развоју града, казао је Отовић.

Демократска Црна Гора, која партиципира у власти у Херцег Новом од 2017. године, је увијек била фактор стабилности, сматра Боро Лучић, уз констатацију да су сви политички захтјеви легитимни и да се о њима треба расправљати и консензусом доћи до договора:

-Могу да кажем да смо ми задовољни да смо кроз дијалог дошли до консензуса. Сви схватамо да до краја мандата имамо годину и по дана, сви заједно морамо да вршимо власт и да  радимо за добробит овога града. Све турбуленције би утицале на све пројекте који се реализују у нашем граду. Херцег Нови је 30 година био заустављан у свом развоју и не смијемо да дозволимо да ми неким својим  беспотребним акцијама доведемо град у ситуацију да стане. Разговор је свима нама опција и мислим да то иде у добром правцу. Ми нисмо имали захтјеве и више смо ту да дамо допринос да дође до договора, казао је Лучић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here