РЕАЛИЗОВАНА ОБУКА ЗА ТРАГАЊЕ И СПАШАВАЊЕ ИЗ РУШЕВИНА

У оквиру Програма билатералне сарадње између Министарства унутрашњих послова Црне Горе и Министарства унутрашњих послова Француске за 2021. годину, Директорат за заштиту и спашавање МУП-а је у сарадњи са колегама из Француске, организовао други ниво обуке за трагање и спашавање из рушевина (СДЕ2) за 15 припадника општинских служби за заштиту и спашавање из Будве, Тивта, Улциња, Котора, Херцег Новог и Берана, саопштено је из МУП-а.

-Двонедељна обука је реализована на Полицијској академији у Даниловграду, а спровели су је француски експерти капетан Christophe Jacquemin и Tristan Hahn, наводи се у саопштењу.

Из МУП-а су истакли да су, кроз захтјевну теоријску и практичну обуку ватрогасци-спасиоци успјешно савладали и достигли циљеве обуке, који се односе на стицање знања и вјештина о координацији и руковођењу у акцијама трагања и спашавања из рушевина по међународним стандардима, организацији и техникама спашавања из рушевина, опреми и справама за заштиту и спашавање људи и материјалних добара у случају рушења и рушевина и слично.

Показној вјежби и додјели сертификата присуствовали су в.д. генералног директора Директората за заштиту и спашавање Миодраг Бешовић и полицијски аташе из Амбасаде Француске Philippe Dassonville, који су изразили задовољство што присуствују завршници успјешно спроведене обуке на којој су полазници показали велику заинтересованост и професионализам за унапређење знања и стицање нових вјештина, те су најавили наставак сарадње у овој, али и другим областима заштите и спашавања, које су од обостраног интереса.

Подсјећамо да је обука која је претходила овој (ниво СДЕ1) реализована такође кроз билатералну сарадњу између два министарства, на Полицијској академији у Даниловграду, од 3. до 7. јуна 2019. године за 15 ватрогасаца-спасиоца из Будве, Тивта, Херцег Новог, Улциња, Котора и Берана.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here