Реаговање запослених у Дому здравља на наводе в.д. директора

Запослени Дома Здравља у Херцег Новом, који су протестовали у петак 10. марта, у саопштењу за јавност демантују наводе в.д. директора Алексе Ђекића. Тврде да протест није политички инструисан те да нико није вршио притисак на њих нити су изманипулисани.

– Сви смо довољно паметни, образовани и самостални да сами одлучујемо и реагујемо када је угрожен наш интегритет, право на рад у миру без застрашивања као и основна права и слободе говора и мишљења, наводе у саопштењу.

Како истичу, одмах по ступању на дужност в.д. директора доноси одлуку/наређење по којој запослени не смију комуницирати са медијима,а због чега је једна медицинска сестра већ санкционисана јер је износила свој лични став за локалну телевизију, који није био везан за Дом Здравља.

Наводе и да плата није разлог њиховог  незадовољства, за чију висину захваљују Синдикату доктора медицине и свима који су изгласали закон о повећању коефицијената.

Запослени у допису кажу да немају плату нето износа од  2100 евра, и да је потпуна неистина да су сви љекари стимулисани додатно за свој рад, већ само неколико. Стимулација од 30%, коју је навео в.д. директора, кажу запослени, није у складу са законом а они би вољели да знају ко тај привилеговани доктор. Ноторна неистина је и, поручују, да сестре имају 1026 евра плату. Спремачице су чак у јануару остале без плаћених прековремених сати.

Доласком новог в.д. директора, истичу, почиње да цвјета запошљавање немедициског кадра по партијској, приватној и породичној линиј, на радна мјеста која нису систематизована. Кршење важећег Закона о здравственој заштити је и запошљавање неуропсихијатра у својству неуролога.

Наводе да је истина да грађани могу да се жале, али да је од запослених  доступан  једино за своју помоћницу др Биљану Дапчевић, која је била помоћник претходним менаџерима и била позната као неко ко мобингује запослене, вријеђа, назива погрдним именима и због које је већ претходних година пар доктора напустило ову установу.

-Мобинг је почео измештањем докторице специјалисте породичне медицине у другу амбуланту, што је озбиљно нарушило концепт изабраног доктора и приморавањем истих да иду у други дио града ради добијања здравствене заштите, само зато што је изразила своје мишљење. Шетање сестара по амбулантама ствара конфузију и утиче на квалитет рада јер се људи распоређују на мјеста за која нису компетентни. Неприхватање тога води вас у пријетњу отказом.

Тврде да се запослени санкионишу због кашњења 5 минута на посао, а да нико не евидентира прековремени рад.

Комисије за контролу квалитета, плаћане су  50 еура по члану, а не 100 као што је Ђекић  рекао, а укинуте су  прије његовог доласка на државном нивоу.

Запослени тврде и да су у обавези да у слободно вријеме иду на едукације које су већ прошли, без надокнаде радних сати, а ако одбију иду на дисциплински поступак.

Неистина је, кажу они,  да се медицински отпад није мјерио, као и цифре које спомиње.

Замјерају му коришћење службеног аута у приватне сврхе док су  поједине службе остале без возила за терен, па користе своја приватна возила.

Протестом који је организован у петак, како саопштавају, нису угрозили процес рада а  в.д. директора им јавно пријети да ће сносити посљедице због окупљања за вријеме паузе.

Понављамо, нисмо политички инструисани, једино политички што јесте то је именовање гдина Ђекића за директора Дома Здравља.

-Ми нисмо у војсци, нисмо у полицији и нисмо, опредјељујући се за ову струку размишљали  да ћемо морати да трпимо страховладу ако не познајемо право и закон, с обзиром да правник Дома Здравља Душан Јеловац никада није био у служби запослених. Желимо без стреса и пријетњи да радимо свој посао, закључују у саопштењу запослени Дома здравља Херцег Нови.                                                            

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here