Реаговање Хајп фестивала на одговор ТО ХН: Замјена теза

Организатори Хајп фестивала, одговарајући на реаговање Туристичке организације Херцег Нови поводом расподјеле средстава по Јавном конкурсу при којој је изостала подршка том фестивалу, тврде да су из ТО у одговору достављеном медијима  свјесно замијенили тезе.  

Наводе да нису имали право жалбе на одлуку комисије од 31. марта ове године, јер те правне поуке нема у одлуци. Сматрају и да је малициозна тврдња да је Хајп фестивал био у самом шпицу сезоне.

– Првобитно је Хајп фестивал био планиран у јуну, током предсезоне, а једини разлог зашто није било тако је то што је други фестивал, без претходне консултације, преузео тај термин за себе. Нови термин, за 19.08. је предложен од стране локалне самоуправе, а са наше стране невољно прихваћен, наведено је у реаговању, уз констатацију да је тај термин Хајпу донио више штете него користи, јер због несносних гужви на граничним прелазима и најављеног лошег времена, велики број људи није могао доћи на фестивал.

-Додатно, у том викенду је била смјештена и Бокешка ноћ те концерти Здравка Чолића и Хариса Џиновића у Требињу…тако да дугујемо захвалност за пажљиво одабран датум. Финално, за ову годину смо самоиницијативно предложили да Хајп буде у јуну, што сте неприхватањем наше апликације одбили, кажу организатори Хајпа.

Додају да се Хајп фестивал ни на који начин не упоређује нити противи Егзит фестивалу, који «је један од најбољих европских фестивала, док је Хајп (био) тек на почетку, са жељом да из године у годину напредује».

– Имамо само против тога колико сте тај догађај платили, а колико новца оставили за све друге манифестације у Херцег Новом, што опет нема ништа са Егзитом, већ искључиво са Вама, наводе у реаговању у којем истичу да је нетачна трвдња коју су изнијели из ТО ХН да су од Општине за организацију фестивала добили 50 000 еура.

Тврде да је Хајп фестивал са мање новца понудио више и за већи број људи а да је удио средстава Општине и ТОХН у Хајп пројекту мањи од 25% укупног износа.

Негирају и наводе из ТО да нису оправдали утрошена средства и тврде да су тај документ послали у оквиру преписке око Јавног позива, одмах пошто је затражен.

На крају, из Хајпа питају:

1) Да ли Одлука објављена 31.03.2023. на сајту ТОХН пружа могућност правне поуке или жалбе?

2) Да ли сте и зашто нисте објавили бодовну ранг листу за 20 пројеката који су добили подршку ТОХН? Како ми да знамо да ли Међународни Витешки фестивал “Херцегов нови град” заиста има највећи број бодова на конкурсу? Ми вјерујемо да има, али желимо и доказ са Ваше стране.

3) Да ли сте и зашто нисте испоштовали члан 11 (Рангирање) Вашег Јавног позива у коме сте се обавезали да ћете сва средства из позива (100 000 еура) расподијелити “према бодовној листи од највећег броја бодова наниже, до крање расподјеле укупног износа средстава намијењених по овом јавном позиву”. Подсјетићемо Вас, расподијелили сте само нешто више од 65 000 еура, док са остатком не знамо шта се десило. Додатно, немамо ни бодовну ранг листу, како би видјели да ли су средства заиста додјељивана по истој или по личном нахођењу.

4) Да ли сте у Јавном позиву од апликаната тражили званичан документ, Овлашћење од ПАМ-а или сте навели да је потребно доставити “доказ да је о организацији наведене манифестације обавијештена организација за заштиту права аутора музике” (Јавни позив, објављен 01.02. може се пронаћи на сајту ТОХН)? Добити Овлашћење и послати обавјештење нису и не могу бити исте ствари. То Ви и сами врло добро знате, али не знате како то да исправите сада. Уједно, то је и документ због којег сте дисквалификовали Хајп са овог Јавног позива.

5) Да ли је и зашто није објављено на ФБ страни ТОХН бројно стање гостију у периоду прије и након Flover Power манифестације? У најави тог догађаја, само дан прије саме манифестације сте јавно објавили да има 50% више гостију и да су хотелски капацитети попуњени три пута више него иначе.

Хајп фестивал, наводе на крају, не врши нити стимулише на било који начин писање по друштвеним мрежама, већ  је то «плод гласа народа и задовољних посјетилаца фестивала 2022. године».  Поручују и да су људи незадовољни чињеницом да је ускраћена могућност одржавања једног младог новског фестивала покренули јавну петицију.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here