Херцег Нови добар примјер интеграције Рома у друштвену заједницу

Поводом обиљежавања 8. априла – Међународног дана Рома, на згради Општине Херцег Нови је, уз градску и државну, истакнута и ромска застава. Ово је дан када се слави култура, језик и историја Рома, а уједно и дан када се ради на подизању свијести о проблемима са којима се та заједница суочава данас.

Kако подсјећају из невладине организације “Млади Роми”, који са Савјетом Европе раде на имплементацији ROMACTED програма, а на чијем је спровођењу партнер и Општина Херцег Нови, истакнуте заставе на зградама локалних самоуправа симбол су поштовања традиције Рома и њихове културе, као и посвећености у настојању да се унаприједи положај Рома у нашем друштву.
Ромска застава биће истакнута до 12. априла, у циљу подсјећања на Први свјетски конгрес Рома, одржан од 7. до 12. априла 1971. године, у Орингтону, Уједињено Kраљевство.

На том конгресу усвојене су одлуке о ромској застави, химни, језику и службеном прихватању назива Ром, што значи човјек, а на четвртом конгресу Рома 1990. године 8. април је проглашен за Свјетски дан Рома.

Овај датум, установљен је да би се указало на њихов тежак положај, а државе у којима живе подстакле да обрате посебну пажњу на унапређење њиховог положаја. Наш суграђанин, дугогодишњи невладин активста Мехмет Бериша, који је тренутно и студент Факулта за менаџмент, за РТХН истиче да је образовање кључно за рјешавање осталих проблема које тиште ову заједницу.

Мехмет Бериша

-Херцег Нови је увијек предњачио када је образовање у питању. У основној школи сада је 58 ромских ученика, у средњој око 10, а има нас и који смо студенти. Свако дијете које је стасало за упис у школу је похађа. Када сам био члан цивилног сектора са колегама смо све снаге усмјеравали на образовање и пројекат који смо тада реализовали добио је и награду. Апелујем на родитеље да схвате важност образовања и колико је битно да њихово дијете похађа редовно наставу. Тако постају спремнији за наредне кораке у животу, казао је Бериша и честитао Свјетски дан Рома.

Оцијенио је да је интеграција Рома спора и да држава и цивилни сектор морају квалитетније приступити том задатаку.

Подсјећамо, ове године први пут одржано је засједање Ромског парламента у Црној Гори. Свјетски Дан Рома честитали су челници државе и представници политичких партија.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here