РАЗВОЈ ОБНОВЉИВИХ ИЗВОРА ЕНЕРГИЈЕ КРОЗ ПРОЈЕКАТ „СОЛАРИ 3000+ И 500+“

Илустрација

Импулс зеленој енергетској транзицији у Црној Гори даће пројекат „Солари 3000+ и 500+“, вриједан око 30 милиона еура, који је иницирало Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма, преко Фонда за заштиту животне средине-Еко фонда.

Како је саопштено из овог Владиног ресора, пројекат се спроводи у сарадњи са Електропривредом Црне Горе, ЦЕДИС-ом, Министарством за капиталне инвестиције и другим надлежним органима, којим се обезбјеђујe подршка при куповини и уградњи фото-напонских панела снаге до 10кW за индивидуaлне стамбене објекте и уградње фото напонских панела до 30kW за правна лица на територији Црне Горе.

Свијет је увелико у енергетској транзицији. Најбољи показатељ тога је чињеница да је у 2018. години 26% од укупно произведене енергије дошло из обновљивих извора енергије и да је тај проценат у сталном порасту. Уз то, енергија добијена из обновљивих извора постаје све јефтинија и конкурентнија у односу на ону добијену из фосилних горива. Зато је важно да Црна Гора на вријеме крене у корак са свијетом.

Осим што је њиме означен почетак енергетске транзиције у Црној Гори, пројекат представља и једну од најзначајнијих инвестиција у енергетском сектору у последњих 40 година. Вриједност инвестиције је око 30 милиона еура.

Кључни циљеви пројекта подразумијевају давање подстицаја развоју зелене економије, повећање приступности обновљивим изворима енергије и увођење мјера енергетске ефикасности за значајан број домаћинстава и правних лица, заштиту животне средине и смањење емисије угљендиоксида, као и смањење коришћења фосилних горива – угља и нафте у производњи електричне енергије, те њихову замјену обновљивим изворима енергије, како би се на тај начин подигао стандард домаћинстава и правних лица.

Овим пројектом ће се омогућити да преко 3000 домаћинстава и преко 500 правних лица, купе и уграде панеле снаге до 10kW и 30kW, чију ће вриједност плаћати преко рачуна за струју, уз субвенцију од 20% коју обезбјеђује Влада Црне Горе.

Пројекат ће омогућити грађанима производњу енергије за сопствене потребе, и да, евентуално, произведени вишак енергије продају Електропривреди. Тиме ће се постићи циљ подизања стандарда грађана јер, осим исплате кредита за соларне панеле, неће имати додатне трошкове. Производиће енергију за сопствене потребе и њихови рачуни за електричну енергију ће бити умањени до нивоа плаћања основних трошкова. Дакле, када грађани отплате опрему, а предвиђени период отплате је од 5 до 7 година, практично добијају бесплатну електричну енергију. То значи да ће грађани од потрошача и купаца, постати произвођачи и продавци електричне енергије.

С обзиром на то да ће за уградњу соларних панела бити неопходна помоћ у дијелу постављања и уградње 3500+ соларних панела, шансу да се запосли у ЕПЦГ добиће велики број грађана, јер ће бити расписан јавни конкурс за 500 нових радних мјеста.

Како су важећим правним прописима установљени одређени услови, правила и процедуре постављања соларних панела, а будући да је за реализацију пројекта незаобилазна сарадња са локалним самоуправама, Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма иницирало је састанак са свим предсједницима општина и градских општина у Црној Гори.

Неопходно је да се свим домаћинствима обезбиједи могућност да учествују, те да се процедура постављања панела унапријед дефинише, али и уклоне баријере које би могле утицати на ефикасну реализацију или увећање трошкова постављања соларних панела. 

Састанак је заказан за понедјељак, 1. новембар 2021. године у 13 сати, у просторијама Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма. Комплетну реализацију пројекта Солари 3000+ и 500+ водиће Комисија за инвестиције у електроенергетском сектору коју чине представници ЕПЦГ, Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма, Министарства капиталних инвестиција, ЦЕДИС-а, Еко фонда, ЦГЕС-а и других надлежних институција.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here