РАЗНОВРСТАН ПРОГРАМ НА ТРГУ ОД КЊИГЕ

Међународни сајам књига 19. Трг од књиге, у организацији ЈУ Градске библиотеке и читаонице, а под покровитељством Општине Херцег Нови и у складу са актуелним епидемиолошким мјерама биће одржан од 21. до 28. јула.

Како је саопштено из Градске библиотеке, квалитетан и разноврстан програм осмишљен је у складу са тренутним могућностима.

– Током осам сајамских вечери поштоваоци књижевности имаће могућност да на једном мјесту, Тргу Херцег Стјепана (Белависта), сагледају актуелну издавачку продукцију, обогате приватне колекције новим насловима и присуствују представљању књига различитих жанрова и тематике, уз квалитетан пратећи музички програм – наведено је у саопштењу.

Трг од књиге непоколебљиво истрајава у намјери да укаже на значај књиге и читања, па је и мото овогодишњег Сајма мисао руског и свјетског књижевног великана, Ф.М. Достојевског – „Престати читати књиге, значи престати мислити“. Читање пружа могућности путовања у друге свјетове, обиље нових сазнања и осјећање да смо, читајући, живјели још један живот.

Прве вечери, након поздравне ријечи предсједника Општине Херцег Нови Стевана Катића, Сајам ће отворити Желидраг Никчевић, пјесник и књижевни критичар, бесједом Поздрав Андрићевом граду из Андрићграда.

Књижевни програм на отварању биће посвећен јубилеју – 200 година од рођења Ф.М. Достојевског. О овом свјетски познатом руском аутору и својој књизи „Зли дуси у визији Достојевског“, говориће проф. др Соња Томовић Шундић.

Значајан простор на овогодишњем Тргу од књиге добиће издања из Боке Которске. Поред традиционалне промоције 40. броја реномираног часописа „Бока: зборника радова из науке, културе и умјетности“, посјетиоци сајма имаће прилику да упознају Боку из угла Милоша Црњанског, преко књиге „Бока Которска: И коментари“, чији је издавач Књижара Со, да би се на крају Сајма подсјетили великог човјека и духовника оца Мома Кривокапића, кроз књигу „Отац Момо“.

Квалитетан програм за најмлађе посјетиоце Сајма биће уприличен у недјељу, 25. јула. Након уводне музичке тачке Креативног центра Авенир из Херцег Новог, малишанима ће се представити Жарко Вучинић са књигом „Дјевојчица Тара и чаробно дрво“. Он је за ову књигу добио престижну регионалну награду Мали принц и први је дјечији писац из Црне Горе коме је то пошло за руком.

Посебно ће ове године уживати љубитељи поезије, јер ће имати прилику да чују оба лауреата престижне Змајеве награде. Новској публици ће се 27. јула представити Саша Радојчић са збирком пјесама „То мора да сам такође ја“ и Радомир Уљаревић са књигом пјесама „Пепео“. Медијатор програма ће бити Гојко Божовић, књижевни критичар и уредник ИК Архипелаг.

„Тамна пучина“ проф. др Драгана Стојановића је роман за који је аутор добио награду Бескрајни плави круг Матице српске, а био је и у најужем избору за Награду Меша Селимовић. Роман je наставак књиге новела „Ћерка шпанског борца“ награђене Андрићевом наградом.

На овогодишњем Тргу од књиге публици ће се представити и Милана Бабић са књигом „Српско питање на прелому епоха“. Ово студија је плод десетогодишњег рада ауторке, а издавач је ИК Бесједа из Бања Луке.

Најљепша књига, Најбоља едиција, Издавачки подухват године и Најљепша дјечија књига награде су које ће традиционално и ове године додијелити организатори.

Око тридесет издавача из земље и региона представиће нова издања у оквиру продајно-изложбеног дијела Сајма, а аутори и издавачи из Боке Которске, као и претходних година, имаће могућност да изложе и продају своја издања на штанду Бокељско издаваштво.

Организатори вјерују да ће и пасионирани читаоци и власници богатих приватних књижних колекција на Тргу од књиге пронаћи књигу за себе.

Спонзори Сајма су: Институт „Др Симо Милошевић“ Игало, Радио телевизија Херцег Нови и дневне новине Дан.

Радно вријеме Сајма је од 19 до 24 часова. Вечерњи програми почињу у 21 час, са изузетком програма за дјецу који почињу у 20:30 часова. Улаз за све програме и продајни дио Сајма је слободан, али уз ограничен број посјетилаца и поштовање актуелних епидемиолошких мјера.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here