Разноврсни стипендијски програми Министарства просвјете

Министарство просвјете Црне Горе, у области високог образовања, нуди студентима велики број стипендија које се остварују на основу сарадње са министарствима и универзитетима у иностранству, саопштено је из овог Владиног ресора.

Црногорским студентима је омогућен приступ стипендијама које се остварују на основу потписаних споразума о сарадњи са одређеним земљама у области високог образовања Мађарском, Словачком, и на основу билатералних споразума са Хрватском и Словенијом. Такође, и на основу разнолике понуде програма стипендирања у којима је Црна Гора учесник, а који омогућавају студентима да се пријаве на индивидуалној основи.

Избор је разноврстан – стипендије за пуне основне студије, магистарске студије, за парцијалне студије, семестарске боравке, за докторске истраживачке и наставничке боравке, а у оквиру неких програма у понуди су и припремни курсеви као и љетње школе учења језика.

Програми, за академску 2022. /2023. годину, у којима је Министарство имало активну улогу су: Stipendium Hungaricum – програм сарадње са Владом Мађарске, стипендије Владе Народне Републике Кине које се остварују посредством сарадње Министарства са Амбасадом НР Кине у Црној Гори, као и билатералне стипендије са Владама Хрватске и Словеније.

Заинтересовани студенти могу се пријавити на адреси Министарства, а затим ће Министарство обављати пријем и селекцију кандидата које предлаже иностраном партнеру на даљу процјену и коначан избор.

За остале програме, пријављивање се углавном обавља електронским путем отвореним приступом директно страној институцији, а значајна улога Министарства је у обезбјеђивању информације и могућности приступа понуди стипендијских програма нашим ученицима и студентима у циљу стицања искуства школовања у иностранству.

Министарство објављује конкурсе, са детаљнијим информацијама, на интернет страници Министарства просвјете на www.gov.me/mps, као и на платформи https://infoeduco.me и упознаје заинтересоване кандидате са условима и процесом пријаве.

Услови углавном подразумијевају посједовање одговарајућих диплома и сертификата, у зависности од избора програма, преписе оцјена, личних докумената, мотивационог писма, пријемног или писма препоруке, поштовање старосне границе, љекарског увјерења, у зависности од врсте програма.

Министарство просвјете позива младе да посјете сајт Министарства, који се редовно ажурира, са понудама стипендијских програма за високо образовање, као и да се обрате одговорнима и контакт особама задуженим за сарадњу и програме са иностранством, за упутства и помоћ у процесу пријаве.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here