Равноправне и економски оснаЖЕНЕ: На путу ка родној равноправности

Пројекат „Равноправне и економски оснаЖЕНЕ“ који у Херцег Новом реализује НВО Маре Маре доноси свјетло наде за дјевојке и жене из различитих дијелова заједнице, пружајући им прилику да открију своје таленте и оснаже се, како би покренуле властити бизнис.

Како је саопштено из ове НВО, циљ пројектa започетог крајем фебруара ове године је пружање подршке дјевојкама и женама, посебно онима које се налазе у рањивим категоријама становништва.

Идеја није само обучити, већ инспирисати. Кроз низ радионица и обука, које ће трајати до краја маја, 10 до 15 жена ће бити оспособљене за производњу сувенира.

Планирани су и тренинзи на тему (женског) предузетништва и покретања сопственог бизниса. Један од кључних аспеката ових тренинга је пружање подршке и менторства женама током процеса покретања и вођења бизниса. Ово је посебно важно јер жене често наилазе на различите препреке и изазове у пословном свијету, као што су недостатак приступа финансијским ресурсима, мањак повјерења у сопствене способности или културни и друштвени стереотипи.

Но, овај пројекат је више од саме обуке. Он ствара мостове између различитих дијелова заједнице. Потписивањем меморандума о сарадњи са кључним актерима попут културних институција, Општине и локалних привредника, пројекат осигурава подршку која је потребна да се жене из рањивих група подстакну на успјех.

Да би заједница била свјесна изазова с којима се суочавају жене одржаће се јавна изложба радова учесница и додјелу сертификата.

Како наводи координаторка Дубравка Раичевић, пројекат представља корак ка стварању инклузивнијег друштва у којем ће жене имати веће могућности за економску независност и активно учешће у јавном животу.

– Кроз овакве догађаје, желимо подићи свијест о важности родне равноправности и подржати жене у њиховим напорима – истиче она.

Пројекат  „Равноправне и економски оснаЖЕНЕ” подржан је кроз програм под називом „ОЦД у Црној Гори-од основних услуга до обликовања политика-M’BASE” који  спроводе Центар за грађанско образовање (ЦГО), Friedrich-Ebert-Stiftung (ФЕС), Центар за заштиту и проучавање птица Црне Горе (ЦЗИП) и Политикон мрежа. Финансира га Европска унија, а кофинансира Министарство јавне управе.

Контакт особа за више информација: Дубравка Раичевић, maremare541@gmail.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here