Равноправне и економски оснаЖЕНЕ: Мали предмети, велике приче

Невладина организација Маре Маре приредила је изложбу сувенира насталу у оквиру четворомјесечног пројекта “Равноправне и економски оснаЖЕНЕ”. Било је то путовање  кроз вријеме и простор, преплетено  сјећањима, причама и емоцијама. Сваки сувенир, ма колико мали или једноставан био, носи у себи дио душе жена које су учествовале у његовом стварању, али и мјеста одакле потиче.

Посјетиоци су  могли  да виде торбе различитих намјена и дизајна, боокмаркере , дизајниране рибе, морске звијезде, птице,привјеске, стилизоване кућице. Изложени сувенири, ручно рађени с пуно љубави и пажње, представљају спој традиције и модерног дизајна. Сваки предмет носи са собом јединствену причу, а радови су инспирисани морем и насљеђем Боке и Црне Горе.

“Вечерашњи догађај није само изложба. Ово је прослава родне равноправности и економског оснаживања жена. Кроз овај пројект, показали смо како заједничким снагама можемо створити прилике за оне који су често маргинализовани и суочени с различитим препрекама. Ове жене су примјер снаге, храбрости и упорности. Оне су доказ да када се женама пружи прилика и подршка, могу постићи изванредне резултате“, казала је новинарка Славица Косић отварајући изложбу. Она је истакла да су изложени сувенири “мали драгуљи који блистају снагом креативности и духа наших жена”.

 

Координаторка пројекта Дубравка Раичевић је навела да  изложба није само презентација сувенира, већ и свједочанство о моћи заједништва и подршке. ” Пројекат „Равноправне И економски оснаЖЕНЕ“ представља важан корак у остваривању родне равноправности у Херцег Новом и доприноси економском развоју заједнице кроз подршку рањивим категоријама становништва. НВО Маре Маре се залаже за стварање боље будућности за жене у Херцег Новом и шири поруку да су родна равноправност и економско оснаживање кључни фактори за просперитет заједнице”, казала је Раичевић.

 

Све учеснице пројекта добиле су сертификате о завршеној обуци, а пројекат је похваљен као примјер добре праксе у области економског оснаживања и промоције родне равноправности.

 

Пројекат  “Равноправне И економски оснаЖЕНЕ ”  подржан је кроз програма “ОЦД у Црној Гори-од основних услуга до обликовања политика-М”БАСЕ” који  спроводе Центар за грађанско образовање (ЦГО), Фридрих-Еберт-Стифтунг (ФЕС), Центар за заштиту и проучавање птица Црне Горе (ЦЗИП) и Политикон мрежа. Финансира га Европска унија, а кофинансира Министарство јавне управе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here