РАСТ ЦИЈЕНА СТОЧНЕ ХРАНЕ ВРХУНАЦ НЕПОВОЉНОГ ПЕРИОДА ЗА ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ

Поскупљење сточне хране од 30 до 40% директно је утицало на скок цијена пољопривредних производа. Како би смањили губитке и што лакше пребродили тренутну кризу, у газдинству Радовић су смањили производњу, јер је и куповна моћ суграђана опала.

Породица Радовић годинама се бави узгојем стоке и проиводњом пољопривредних производа. Посао који захтјева велики труд, сада додатно отежава поскупљење свих сировина које су потребне за исхрану животиња, казао је пољопривредник Петар Радовић.

-Цијене се мијењају свакодневно, само у посљедњих десетак дана цијене су скочиле и до 40% у зависности од хранива. Концентарати су нешто мање скочили, кукуруз више. Забрињавајуће је и што немамо никакве гаранције да ће цијене стагнирати, стално чекамо нова поскупљења, наводи Радовић.

Истиче и да је ово врхунац неповољног периода, који за њих траје још од почетка пандемије.

-Прошле године у ово доба, врећа кукуруза коштала је 9, сада кошта 18 еура, тиме је све речено. Кукуруз је основа за припрему свих сточних хранива. Сијено исто тако – од 1,5 до 2 еура је била бала сијена, сада је 5 еура, нагласио је Радовић.

Сходно поскупљењима у посљедњих десетак дана, цијене производа газдинства Радовић више су за 20%.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here