Рано откривање рака дебелог цријева даје шансу преживљавању и преко 90%

Рак дебелог цријева је на другом мјесту по учесталости код жена, а на трећем код мушкараца. Како би смањили проценат морталитета од овог обољења и утицали на грађане да превентивно реагују, Институт за јавно здравље је одржао едукативну радионицу у Херцег Новом. Ријеч је о активности у оквиру међународног пројекат Оn time који заједно спроводе Хрватска, Босна и Херцеговина и Црна Гора.

Фото: др Марија Тодоровић, епидемиолог

Скрининг, као једна од основних метода за рано откривање рака дебелог цријева, представља орјентир за даљу дијагностику, казала је епидемиолог Марија Тодоровић из Центра за контролу и превенцију незаразних болести ИЈЗ.

– Популација која се тестира је са непрепознатим поремећајима здравља, они који буду имали позитиван резултат упућују се на даљу дијагностику. Ако се болест открије у раном стадијуму, преживљавање је 90%, а амерички подаци показују да је код њих тај проценат још већи. Ако се открије у касном стадијуму, када већ постоје метастазе на другим органима, проценат преживљавања је 5%.

Она је подсјетила да од 2014. године постоји организовани скрининг рака дебелог цријева на националном нивоу, а подразумјева оба пола старости од 50 до 74 године.

Фото: др Слађана Зградић, епидемиолог

Др Слађана Зградић, епидемиолог у Дому здравља Херцег Нови, појаснила је да ће скрининг трајати до 31. маја и за сада ће се одвијати само у оквиру пројекта On time.

– Обезбјеђен је нови апарат којим ће се радити прецизнија дијагностика. Добили смо тубе (тестове). Љекари опште праксе ће обавјестити своје пацијенте који спадају у ту категорију, дакле ако имају предиспозиције за ово обољење, а старости су од 50 до 74 године. Надамо се поновном масовном скринингу рака дебелог цријева јер је то тако важно и битно. Рак дебелог цријева и рак дојке су међу најучесталијим облицима малигних обољења у свијету.

Др Тодоровић је казала да је канцер дебелог цријева болест савременог доба. У почетку је то мирна болест без јасних симптома и због тога је пресудно важно превентивно дјеловати.

– Процес може да траје 10 до 20 година и то је тај период када треба реаговати и превентивно дјеловати јер када се открије рано, могуће је излијечење.

Она је током предавања говорила о факторима ризика на које је немогуће дјеловати, али и оним које човјек може промјенити – исхарана, физичка активност, избацивање алкохола и цигарета из употребе.

Радионица „Превенцијом и раним откривањем до ефикаснијег лијечења рака дебелог цријева и рака дојке”, једна је од осам које ИЈЗ организује у Црној Гори.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here