Радови у оквиру друге фазе изградње регионалног система водоснабдијевања  

Mинистарка Ана Новаковић Ђуровић, обишла радове

Посјетом делегације Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма градилишту на којем се реализују радови у склопу друге фазе изградње регионалног система водоснабдијевања, на потезу ПK Пријевор – Ластва Грбаљска, Регионални водовод Црногорско приморје на пригодан начин је обиљежило Свјетски дан вода.

Делегацију је предводила министарка  Ана Новаковић Ђуровић, која је са својим тимом, представницима Регионалног водовода и општина обишла радове.  

Након рекордне испоруке воде у 2015. години, наметнула се потреба за хитним иницирањем активности на изградњи новог цјевовода којим ће се капацитет система подићи са постојећих 330 л/с на 600 л/с. Управо због тога,  одлучено је да се у најкраћем року приступи активностима за изградњу новог цјевовода на дионици Пријевор-Тиват од око 16 км.

За потребе ефикасне реализације овог пројекта, изградња цјевовода је подијељена на двије активности: изградња 2,2 км цјевовода на дионици Пријевор – Ластва Грбаљска се реализује засебно, како би се у што краћем року дјелимично повећао капацитет дијела система од Будве до Тивта, док ће се остатак цјевовода, на дионици Ластва Грбаљска – Тиват, изградити заједно са реконструкцијом магистралне саобраћајнице на истом потезу.

Регионални водовод је, сходно претходним плановима рада, спровео све неопходне активности и процедуре, а Уговор је склопљен 30.11.2020. године, након процедуралне верификације спроведених поступака од стране ЕБРД. Вриједност инвестиције је 1.642.957 еура. Извођач је Kонзорцијум ,,Индел Инжењеринг – Цивил енгинеер“. Очекивани завршетак радова је 15. јун.  

Министарка Новаковић-Ђуровић је  напоменула како је Црна Гора богата водама, али да од нас зависи хоћемо ли то богатство валоризовати или девастирати.

Указала је да су због неодговорног односа и жеље за профитом бројни примјери девастације наших водних потенцијала која се огледа у угрожавању изворишта, корита наших ријека, њиховог загађивања, као и нерационалне потрошње воде. Kао најбољи примјер једне такве девастације навела је извориште Регионалног водовода Боље сестре, гђе је због неодговорног односа и незаконске експлоатације шљунка и пијеска у кориту ријеке Мораче, дошло до девастације овог изворишта и значајниг пада издашности.

 -Са друге стране,   отпочињу радови за изградњу друге фазе која ће подразумијевати постављање посебног цјевовода који ће побољшати капацитете регионалног водовода. Све ово радимо како бисмо омогућили да и у вријеме туристичке сезоне, а и у редовном снабдијевању приморја, грађани и грађанке не трпе, имају редовно снабдијевање и довољно воде, казала је она.

Предсједник Одбора директора ДОО Регионални водовод Црногорско приморје, Зоран Лакушић je казао да ова инвестиција  је произашла    из свих пројеката из наше надлежности.

-За овај пројекат Влада Црне Горе је дала државне гаранције, као и Европска банка за обнову и развој. Ријеч је о пројекту који се искључиво финансира из средстава Регионалног водовода, а његов циљ је побољшање капацитета за градове Тиват, Kотор и Херцег Нови, са повећањем протока у износу од 750 л/с, поручио је он.

Чињеницом да се радови на Пријевору који подразумијевају повећање капацитета система и могућност испоруке већих количина воде општинама Тиват, Kотор и Херцег Нови, посебно су задовољни руководиоци ових Општина.

-У име Општине Тиват захваљуем се за подршку и почетак ових радова, јер, наставак изградње друге фазе регионалног водовода повећава капацитет количина воде која може да дође до општина Тиват и Kотор”, казао је потпредсједник Општине Тиват, Јован Бринић.

Потпредсједник Општине Kотор, Небојша Шеваљевић, изразио је задовољство што су радови већ увелико у току и што ће општине овог дијела Црне Горе добити додатних 30-40 литара воде у секунди.

Посјета градилишту на Пријевору била је идеална прилика да се кроз конкретне, практичне активности усмјерене на побољшање водоснабдијевања Црногорског приморја у сусрет љетњој туристичкој сезони, укаже на чињеницу да је вода ресурс од неприкосновеног значаја чије је очување за све нас апсолутни императив.

Извор: Медиа биро

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here