Радови на секундарној мрежи колектора на више локација

У организацији Друштва за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре обавља се припрема терена за изградњу колектора у Земунској улици у Немилој.

Постављена је саобраћајна сигнализацији на дијелу Јадранске магистрале на дионици  у Немилој, казала је за РТХН технички директор Друштва за изградњу водоводне и канализациoне инфраструктуре Јелена Ђаковић:

Јелена Ђаковић

– Радови на овој дионици званично су почели 23. новембра, када су радници извођача, компаније Индел, обиљежили терен. Кренули са са припремним радовима на градилишту. Данас настављају. Ради се у трупу магистрале на једној коловозној траци, тако да се саобраћај одвија наизмјенично, уз краћа задржавања. Све ће бити прилагођено стању на терену. Радове изводе на дионици дугој 450 метара. Рок за извођење радова је 60 календарских дана, али им вријеме не иде на руку, навела је Ђаковић.

Мјештани дијела Немиле у Земунској улици већ деценијама чекају на рјешавање питања одвођења отпадних вода:

– Мјештани преко 20 година чекају да се то питање ријеши. Овај дио је потпуно   непокривен канализационом инфраструктуром. Ријеч је о првој фази радова, а у наставку ће колекторска мрежа проћи и кроз друга насеља у Немилој. Тај дио има интерну мрежу, а убудуће ће комплетна канализација бити спојена на главни градски колектор, како се више не би дешавала изливања у поток Немила, који код Плавог моста у Мељинама, утиче у море. То је један од узрока непријатних мириса са овог подручја, објашњава Ђаковић.

Немила

Мељине су само једна од локација на којима је планирана изградња канализационе мреже:

– Тендери за завршени и почели су припремни радови. У плану је изградња колекторске мреже на Сушћепану. Извођач радова који је добио на тендеру је фирма Темко. Започела је изградња канализационе мреже Игало-Баре, извођач радова је фирма Радовић Company из Херцег Новог. То је што се тиче тренутно актуелних радова.

Друштво је, такође, расписало и спровело тендерски документ за регулацију и изградњу потока Т 5, који је у склопу саобраћајнице, на Топлој 2. Извођач радова је Гогић инжењеринг из Подгорицe, казала је Ђаковић.

Активности на колектору на Сушћепану почели су протекле седмице упоредо са радовима на саобраћајници:

– Ту имамо један мали проблем са динамичким планом. Општина је паралалено расписала реконструкцију пута Сушћепан – Ратишевина – Мојдеж, која би требало да почне за десетак до двадесет дана. Ту је проблематика везана за одвијање саобраћаја, коју морамо да договоримо са извођачем радова, јер становници Сушћепана немају алтернативни пут и моћи ће га користити са мањим прекидима у том периоду. По динамичком плану који је предвидио извођач, требало би да се затвара један дио пута. Ту смо мало зауставили почетак радова због договора са извођачем, оцјенила је Ђаковић.

Она је подсјетила да су сви радови званично почели протекле седмице, чија ће динамика зависити од специфичности посла и временских услова.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here