Главни администратор Општине даће мишљење о процедури избора директора у Водоводу

Представнике радника Водовода примио је предсједник Општине Стеван Катић са сарадницима, поводом захтјева да се поништи одлука Одбора директора о избору новог директора овог предузећа.  

Састанку су присуствовали предсједник Скупштине општине Иван Отовић, потпредсједници општине Мирко Мустур и Милош Коњевић, главни администратор Ненад Ђорђевић, а раднике Водовода су представљали шеф мреже Мићо Беко и три представника Синдикалне организације.

Како је за РТХН казао предсједник  Катић, обављен је разговор са радницима на тему избора директора Водовода али и о укључивању представника колектива у Одбор директора тог предузећа.

– По Закону о привредним друштвима обавеза Одбора директора је да утврди најбоље кадровско рјешење, те ко је понудио најбољи програм рада. То је било стриктно у надлежности Одбора директора предузећа, који су донијели такву одлуку на основу програма рада за наредни петогодишњи период. Разговор је протекао у пријатељском духу. Нико није имао никакве примједбе, посебно, на личност господина Бора Лучића који је изабран за извршног директора предузећа. Они су изнијели став да би госпођа Оливера Доклестић требало да остане на мјесту директора. По закону, не одлучују запослени ко ће бити директор, него Одбор директора, који има и ту врсту одговорности на који начин ће се развијати предузеће, оцијенио је Катић.

Закључено је да се до краја седмице пошаље допис главном администратору на мишљење, од стране Одбора директора, о томе да ли се спровела процедура сходно закону у комплету. Најављене су и неке жалбе а једно од питања је и да ли одлука Одбора директора ступа на снагу одмах или након потврђивања од стране Скупштине општине.

-У статуту Водовода пише да одлуку о избору директора треба потврдити на Скупштини. Остало је да  главни администратор да то мишљење, на основу документације коју ће они послати, казао је Катић.

Један од захтјева радника је био да имају свог представника у Одбору директора, као што је било претходних година.

– Закон о привредним друштвима то не забрањује нити експлицитно говори о томе да мора да буде. Скупштина ће изаћи са својим ставом по том питању и то је био један од закључака. Сви људи који раде и посвећени су том послу ће бити увијек уважени. Ово није стриктна ингеренција предсједника Општине и његових сарадника, већ Одбора директора. Ми смо поразговарали са њима схватили њихову причу и они су схватили нашу. Остаје на томе да се наредних дана након овог мишљења види како и на који начин ће се доћи до рјешења, поручио је Катић.

Радници Водовода

Док су трајали разговори испред зграде Општине окупило се око 30 радника, како би пружили подршку досадашњој директорици Оливери Доклестић, потврдио је за РТХН радник Водовода Вуко Поробић:

– Нисмо одустали од захтјева да се поништи Одлука Одбора директора предузећа Водовод и канализација која је јуче усвојена, јер није била законита. Три члана Одбора донијела су одлуку иако су претходно обећали да ће се при избору директора водити по стручности и способности кандидата. Ипак и сами су признали да је вршен велики притисак. Један члан одбора је поднио оставку, други се није појавио због болести. Мислимо да је вршен политички притисак, а ми не пристајемо на политички притисак. Мислимо да би се стручност и ранији резултати требало да вреднују и план и програм који је представљен. Директорица Оливера Доклестић је сат времена образлагала свој програм, а осталих двоје кандидата заједно пола сата. Петицију је потписало 111 запослених у Водоводу и то није политичко мотивисано. Мислимо да је досадашња директорица направила добре резултате, да се показала стручна и способна и да би требало да настави тако да ради, навео је Поробић.  

Очекују да ће на Скупштини општине бити разматрана Одлука о избору директора Водовода, и да ће одлучити у интересу радника и предузећа.  

3 COMMENTS

  1. Olivera se ponaša, kao da je jedini inženjer u gradu,jadno,ima ih dosta, a ona ničim nije zaslužila dva mandata,nagovorila one jadne radnike da se bore za njenu stolicu zbog malih privilegija koje im je dala.
    Neka ide u svoju firmu kad je tako sposobna,a ne u opštinsku gdje sve drugi rade,a ona grije stolicu!!!

  2. Mole se radnici vodovoda da ne dolaze rano neka sačekaju da se gosp. probudi iza dvanaest pa neka radnici budu zadovoljni ako se uopšte i pojavi jer možda ode na godišnji jer je premoren višegodišnjim radom i zalaganjem.

  3. Boka .. Ko je jadan nagovorio radnike ? O čemu ti .. ?! Svi smo samovoljno , dobrovoljno izašli da damo podršku Oliveri jer ako iko zaslužuje to je ona . Kod nas se ne gleda ko čijoj stranci pripada i to nas drzi slozne . Odbor ovakav kakav je nije sposoban da odlučuje ni kakvu metlu treba kupit a ne što drugo !

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here