Радници Института охрабрени договором у Министарству финансија Србије али не одустају од протеста

Извршни одбор Синдикалне организације Института „Др Симо Милошевић“ на данашњем састанку договорио је да се 37 и по хиљада еура помоћи, коју су добили од Туристичке организације Херцег Нови и локалне управе, подијели најугроженијим радницима. Одлучено је да се у петак. 11. августа, по истој шеми настави са протестима и блокадама саобраћаја на граничним прелазима према Хрватској.

Средства која су прошле седмице уплатили Општина Херцег Нови и Туристичка организација Синдикату Института, биће подјељена онима којима је то најпотребније. Захтјеве за помоћ, како објашњава предсједница Синдикалне организације др Марија Обрадовић, не могу да подносе радници који нису чланови Синдиката, као и дужници према Синдикату који су на неки начин повезани са проневјером пара из стамбеног фонда од прије неколико година.

Марија Обрадовић, предсједница Синдикалне организације Института

– Приоритет имају они радници који су самохрани родитељи, подстанари или који су на неком лијечењу. То не искључује и остале, јер и они имају право. Могућност добијања помоћи немају радници који су у последњих осам мјесеци добили тужбе по коефицијентима за све раднике Института – наводи она.

Запослени не одустају од протеста и блокаде граничних прелаза, иако их је охрабрио договор који су постигли министри финансија Црне Горе и Србије о рјешавању дуга према Југобанци АД у стечају.

– Негдје смо оптимистични да овај договор што се тиче Југобанке иде ка неком, за нас, прихватљивом рјешењу. Чули смо да постоји опција коју смо неколико пута поменули, а то је да се кроз рехабилитацију грађана Србије отплати дио дуга. То нас је охрабрило и обрадовало, због чињенице да је то једно од најповољнијих рјешења – истиче др Обрадовић.

Потписивање петиције за спас Института “Др Симо Милошевић”, у оквиру кампање под називом „Сви заједно као један, Институт је свима вриједан“, коју је покренула Унија слободних синдиката Црне Горе, биће сутра организовано на Тргу Николе Ђурковића у Херцег Новом од 9 до 12 сати, као и у Бару, на почетку шеталишта Краља Николе од 18 до 20 сати.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here