Радионица бошњачких игара резултираће новом кореографијом КУД-а “Слога“

У организацији КУД-а “Слога” из Ђеновића у току је радионица фолклора „Бошњачке игре црногорског Санџака“, коју води професор Предраг Шушић.

Циљ овог семинара је да употпуне цијели спектар игара са подручја Црне Горе, казао је за РТХН играч “Слоге” Павле Ђуровић.

-Ми до сада већ играмо Игре из Боке Которске, из Зете, из Црне Горе, Врсуту и ово нам је требало како бисмо употпунили програм свих игара са територије Црне Горе. На радионицама је доста занимљиво и захтјевно, кораци су мало другачији и захтјевнији, другачији је стил, али то је нешто што се вјежбом савлада, казао је Ђуровић, подсјетивши да је њихова пјевачка група прошлог викенда учествовала на радионици традиционалног пјевања у Котору, у организацији ФА „Никола Ђурковић“.

КУД “Слога” је учествовао, али и био домаћин радионица које организуије Удружење фоилклорних ансамбала Црне Горе у циљу афирмације и развоја црногорског фолклораог фолклора. Након радионице о Играма из Боке Которске, у жељи да поставе још једну кореографију, дошли су на идеју да организују радионицу Бошњачких игара, објашњава Жељка Москов.

– На тај начин смањујемо и трошкове ансамбла и већи број наших чланова може да учествује на тој радионици, тако да смо заиста задовољни. Дјеца су видјела нешто ново, искусили рад са другим људима на другачији начин, доживјели неку нову причу и вјерујем да ће сви бити задовољни, а КУД “Слога” ће имати нову кореографију, поручила је Москов и додала да на радионици учествују и чланови ансамбала КУД “Бијела” и “Игало”.

Чланови “Слоге” и ове године су дали велики допринос Празнику мимозе, чији су били носиоци у самом зачетку.

КУД „Слога“ и КУД „Дукат“ Крагујевац на манифестацији „Укуси и мириси фебруара“

-Осим програма отварања, учествовали смо на берби мимозе у Ђеновићима и манифестацији Укуси и мириси фебруара у Баошићу. Нама је интерес да будемо дио овог фестивала с обзиром на то да је тих првих година КУД “Слога” био суоснивач и суорганизатор Празника мимозе. Некада су Ђеновићи били центар збивања свих тих фешти, и веома смо захвални организаторима што су ове године у програм уврстили више дешавања у Ђеновићима него последњих година, казала је Москов истакавши да је циљ рада КУД-а “Слога” да преносе и промовишу културу и традицију свог града.

Од планова у наредном периоду издвајају гостовање на Фестивалу бошњачких игара у Петњици 11. марта, и организацију концерта “200 пупољака” дан касније у Херцег Новом, након чега их очекује учешће на фестивалу у Букурешту, па гостовање у Штокхолму.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here