Радикализација протеста радника Института: Обустава пријема фондовских пацијената и блокада трајекта

Запослени у Институту „Др Симо Милошевић“ одлучили су да од сриједе не позивају пацијенте Фонда здравства, РЕКРЕ и Фонда ПИО, осим уколико је ријеч о дјеци и непокретним  пацијентима. Премда су јуче примили фебруарску и дио мартовске плате, не одустају од блокаде трајектног прелаза у Каменарима која је најављена за четвртак 8. јун од 15 до 17 часова. В.д. директора Института, др Саво Марић је поручио да радници имају пуно право да протестима изразе незадовољство, али није сагласан са обуставом пријема фондовских и синдикатских пацијената, јер тиме могу угрозити наставак ових програма.

Шеф ресторана у Институту „Др Симо Милошевић“,  Веселин Вуковић  објашњава да угоститељи и кувари од ове седмице не организују једночасовне протесте испред ресторана, али су се одлучили на радикалније кораке док не добију заостале зараде и Влада не усвоји колективни уговор.

Веселин Вуковић

-Биће блокада пута у четвртак у Каменарима и извињавамо се свим грађанима и молимо да нас разумију јер ово радимо за нас раднике, Институт али и за све грађане Црне Горе, казао је Вуковић.

Други радикалнији корак на који су се одлучили је обустава пријема пацијената чији боравак у Институту плаћа држава.

-Од сриједе  нећемо позивати пацијенте Фонда здравства, РЕКРЕ и фонда ПИО. Норвешки програм се наставља даље као и програм рехабилитације за дјецу и непокретне. Наш услов су плате и потписивање Колективног уговора, казао је Вуковић.

Он се захвалио премијеру и Влади Црне Горе што су их навели на овакве одлуке.

-Мислили смо да ће барем нешто урадити, обећао је инекцију али то није била и радници Института нису заслужили ово што нам раде, рекао је Вуковић.

В.д. директора Института Саво Марић рекао је да је због одлагања уплате аванса, рачун те установе блокиран на 300 хиљада еура по основу тужби радника, те је умјесто двије плате, исплаћена једна и по.

-Уплаћено нам је 600 000 еура на основу одлуке Владе и то је опет само позајмица. Од тих 600 000 еура ми смо фактички већ одрадили око 200.000 еура, казао је Марић.

Саво Марић

Он је поручио да радници имају пуно право да протестима изразе незадовољство, али није сагласан са обуставом пријема Фондовских и синдикатских пацијената, јер тиме могу угрозити наставак ових програма.

-Немам ништа лично против протеста на Каменарима али ми морамо да се бавимо дјелатностима због којих постојимо. Упитно је да ли ћемо касније да обновимо те уговоре са истим људима а да не говорим о томе како би се то одразило на Норвешки програм. Желим да апелујем на њих да нађемо неку средину јер ниједан пацијент није крив за ову ситуацију и имају право да се лијече и рехабилитују у Институту, казао је др Марић. 

Објашњава да су ушли у проблем недостатка кадра због чега није на вријеме отворена Прва фаза. Позива Владу да се што прије одреди према Колективном уговору како би привукли младе људе који би радили у тој установи.

-Прва фаза ће бити отворена 10. јуна, али биће тешко јер нам недостаје угоститељски кадар и медицинске сестре. Очекујем да ћемо одлуку о отварању потврдити у четвртак. За почетак у Прву фазу прелази дјечије одељење, самоплатежни и они пацијенти под одређеним уговорима, казао је Марић и објаснио да су упркос тешкоћама успјели да ураде хидроизолацију крова на око 80 % површине.   

Подршку радницима дали су пацијенти који су покренули и петицију којом позивају Владу да хитно ријеше проблем Института Игало.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here