Пореска дисциплина у Херцег Новом на завидном нивоу  

Порески караван који седму годину организује Управа прихода и царина, стигао је данас у Херцег Нови, након Бара и Будве.

Едукативна трибина одржана је у Великој сали Општине Херцег Нови. На основу Извјештаја подручне јединице Управе прихода и царина  –  пореска дисциплина у Херцег Новом, не само током сезоне, него и цијеле године, је на прилично завидном нивоу. Пореска инспекција са Општином Херцег Нови има најмање посла, оцијенила је за РТХН самостална сарадница за едукацију јавности у Управи прихода и царина Гордана Стајичић:

– Кампања порески караван већ традиционално седми пут орагaнизује се пред почетак туристичке сезоне. Циљ организовања трибина, је да порским обвезницима пружимо могућност да у дијалогу са нама поставе сва питања, изнесу своје недоумице којима се сусрећу приликом примјене законске регулативе, која се бави искључиво  регулисањем сезонских дјелатности  током љетње сезоне. Хоћемо да кроз интерактивни однос видимо што то у законској регулативи изазива недоумице, дајемо инструкције, остављамо контакте, да нам се обрате путем сајта, писаним путем и у законском року ће добити адекватан одговор, напомиње Стајичић.

Ријеч је о сезонским пословима и примјени законских регулатива:  

– Трудимо се да они и ми досљедно примјењујемо и поштујемо порске прописе и рестриктивне мјере. Код пореских обвезника и законских новина, као што смо прије двије године увели електронску фискализацију, било је највише питања и недоумица. Ово је трећа година како је закон у примјени и видимо из сезоне у сезону да и та област долази на своје. Неки стриктно поштују закон, неки мање. Ми се трудимо да будемо нерепресивни, него орган који је за сарадњу и подршку  пореским обвезницима. Ми смо на истом послу да сезона буде што успјешнија, да доведемо што више туриста и од тога ћемо имати сви бенефите, оцјењује Стајичић.

Од почетка организовања трибина, мање је и недоумица,када су у питању сезонски послови.

– На основу Извјештаја херцегновске  подручне јединице  Управе прихода и царина пореска дисциплина у овом граду, је не само током сезоне, него и цијеле године, на прилично завидном нивоу. Пореска инспекција има најмање посла са општином Херцег Нови . Као и све приморске општине и зимски туристички центри и порески обвезници и ми, као орган који се бави овом облашћу – идемо у добром правцу.

Увијек се трудимо да можемо боље. Као друштво све више добијамо свијест о обавезности пореске дисциплине, поготово, ми кроз едукативне кампање које радимо током читаве године, објашњавамо да пуњењем буџета државне касе, биће нам свима боље.

За електронску фискализацију од почетних проблема и недоумица, отпора који имају људи као и према свакој новој законској обавези, можемо да констатујемо да из године у годину улазимо у причу да људи постају свјеснији да издавањем фискалног рачуна штите потрошача и туристе и грађане и штите сами себе и своје пословање, поручила је Стајичић.   

Трибини из кампање пореског каравана учествовали су начелник Одсјека за електронску фискализацију Роберт Рајковић, порески инспектор Драгољуб Николић и савјетница у сектору за наплату Управе прихода и царина Љиљана Кликовац.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here