Радић: Правна држава и принцип владавине права као незаобилазан услов уласка у ЕУ

Парламентарни избори 2023.

Независно судство је један од темеља правне државе. Тужиоци и судије не би смјели да буду под било каквим утицајем или политичком контролом, а данас је то лоша и присутна пракса која има обрисе јавног и нескривеног, казала је кандидаткиња за посланицу са листе „Да. Ми можемо за грађанску Црну Гору“, Мирел Радић.

-Најупечатљивији је свакако примјер везан за избор судија Уставног суда када је цјелокупна црногорска јавност свједочила о бестијалности и бахатости политичких елита у Скупштини које су пред лицем јавности дефинисали квоте по којима  партије треба да имају  сопствене судије, по принципу један ваш, а један наш ?!  Да није жалосно, било би смијешно…Тако се и догодило, док  су готово сви ћутали на тај израз осионости којим је  погажена једна грана власти у Црној Гори.

Већ дуго распуштени црногорски парламент који је у овом сазиву и престао да постоји газио је Устав Црне Горе у континуитету, а све због интереса политичких партија које су у том тренутку твориле парламентарну већину. Неприхватљиво је да законодавни дом буде изнад Устава и закона ове државе. Нажалост, то ће се дешавати све док црногорско правосуђе, у правом смислу те ријечи – не буде независно, док на чело правосудних институција не дођу стручни, одважни и компетентни људи, који каријере нијесу градили захваљујући скривеном политичком активизму и подршци партија, већ строгим поштовањем закона и Устава.

Црној Гори је непоходна својеврсна лустрација у правосуђу на свим нивоима, спроведена кроз свеобухватне реформе. За изградњу правне државе потребно је хитно доношење закона о Скупштини и Влади.

Коалиција “Да. Ми можемо за грађанску Црну Гору” ће у законском року одговорити на јавни позив који је Министарство правде упутило за укључивање у припреме израде Стратегије реформе правосуђа 2024 -2027 са Акционим планом за период 2024 -2025 Даћемо конструктивне предлоге и сугестије који ће правосуђе у Црној Гори поставити на пиједестал владавине права. Вратићемо поверење грађана у органе правосуђа.

Црна Гора не смије изаћи из улоге лидера у ЕУ интеграцијама, а претприступни преговори се морају трасирати испуњавањем услова које од Црне Горе траже државе чланице ЕУ и њене институције, поручила је Радић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here