Пут Мељине – Петијевићи у фази књижења на Управу за саобраћај

Фото: Архива РТХН/некадашња наплатна рампа

Након што је Влада Црне Горе на последњој сједници саопштила да предмет раскида уговора за пут Мељине – Петијевићи предаје Врховном државном тужилаштву на провјеру, ова проблематика ће још једном бити пред одборницима локалног парламента на сутрашњој (24. октобар) сједници.

Након што је концесионар, Универзал Монте, испунио свој дио посла из споразума о раскиду уговора, односно санирао проблематичну дионицу пута кроз Котобиљ, Општина Херцег Нови је преузела документацију и покренула поступак књижења пута на Управу за саобраћај, с обзиром на то да је пут 2016. године прекатегорисан из локалног у магистрални.

– Општина Херцег Нови је, у складу са Споразумом о раскиду, преузела комплетну документацију од инвеститора, Универзал Монте д.о.о, те покренула процедуру преузимања пута од стране Управе за саобраћај, поводом чега је одржано више радних састанака. У току је процедура књижења цјелокупног путног правца Мељине – Петијевићи у катастру непокретности, након чега ће пут бити означен посебним катастарским ознакама. Тиме ће се стећи неопходни услови да се пут, заједно са комплетном документацијом, преда Управи за саобраћај Црне Горе, пише у материјалима за сутрашњу сједницу.

Општина Херцег Нови се у више наврата, од 2015. до 2021. године, обраћала држави са захтјевом да преузме магистрални пут Мељине – Петијевићи и концесионару исплати накнаду за преостали период наплате пута, како би се на тај начин исправила неправда према Херцег Новом, његовим грађанима и гостима, јер је плаћање путарине на овом дијелу магистралног пута био преседан и представљало је велику срамоту како за саму Општину, тако и за државу, наведено је у извјештају који ће бити пред одборницима.

Споразум о раскиду Споразума о изградњи, функционисању и трансферу (БОТ) пута Мељине – Петијевићи, потписан је 7. маја 2021. године између Општине Херцег Нови, инвеститора Универзал Монте д.о.о. Херцег Нови и Владе Црне Горе – Министарства финансија и социјалног старања. Сходно томе, Министарство финансија и социјалног старања преузело је обавезу да концесионару, Универзал Монте д.о.о, исплати накнаду у износу од 4.000.000 еура, а инвеститор се обавезао да о свом трошку заврши започету санацију дијела пута на Котобиљу.

– Инвеститор је у свему поступио према потписаном Споразуму и у потпуности извршио обавезу санације дионице пута на Котобиљу, што је констатовао надзорни орган који је сачинио коначни извјештај на основу којег су радови примљени. Укупни трошкови за санацију ове дионице износили су 394.417,24 еура.

Од 08. маја 2021. наплата путарине је трајно укинута, што је снажно утицало на повећање броја прелазака преко ГП Ситница.

– Само у току 2021. године, преко овог граничног прелаза у Црну Гору је ушло 30 % више путника у односу на рекордну 2019. годину. Сматрамо да је то најбоља потврда да је Споразум о раскиду апсолутно оправдан, наведено је у материјалима.

Десета редовна сједница локалног парламента заказана је за сутра, 24. октобар, са почетком у 9:00 часова, а на њој ће између осталог бити расправљано о ребалансу буџета за 2022, статусу Болнице Мељине, проширењу гробља на Савини, више предлога одлука о утврђивању локације за грађење објеката од јавног интереса…

Пренос сједнице уживо омогућен је у радијском и телевизијском програму РТХН.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here