Први овогодишњи букинг у Градској луци – у јуну стижу једрилице из Бугарске

Током зиме у Градској луци Шквер на везу су углавном пловила домаћих клијената, а резервације за наутичку сезону почињу углавном половином фебруара. Ове године прве резервације су већ стигле.

Како је казао директор Агенције за газдовање Градском луком Божо Укропина, прије пандемије короне није био случај да резервације стигну у јануару.

Божо Укропина, директор Агенције за управљање Градском луком Шквер

– Прве резервације долазиле би око 10. или 15. фебруара, па онда онда током марта иде јачи букинг за сезону, али прије два дана смо имали најаву, а јутрос нам је потврђен долазак 11 једрилица из Бугарске 3. јуна. То је за нас вијест која охрабрује и надамо се да ће тај тренд кренути тим путем, да ћемо имати бољу годину него претходне. Појавом короне, па ратом Украјне и Русије дешава нам се мањак са тог руског тржишта, а током короне смо били затворени двије године, тако да те посљедице још трају – наводи он.

Поред тога што је резервација први пут стигла у јануару, први пут долази и са бугарског тржишта, а ријеч је о новој агенцији, информише Укропина.

– Никад са тог тржишта нисмо имали пловила, што је добро. Са двије агенције из Хрватске смо склопили уговоре, за овај дио Медитерана. Очекујемо да ћемо и ту имати долазака. Морам да кажем да се добро показало што смо са фирмом из Француске „Невил“ из Нице склопили уговор прије короне, они нас нису напуштали сво ово вријеме. Такође, очекујемо да и Пољаци, са којима годинама сарађујемо, ове године дођу у пуном капацитету. Видјећећмо како ће се у пракси то показати, али надамо се бољем, а има назнака да би се то погло догодити  – прича Укропина.

У Градској луци за наредну сезону прижељкују клијенте са тржишта Енглеске и Белгије, али сваки искорак, попут најављене сарадње са агенцијом из Бугарске, Укропина оцјењује као добар.

– Имамо мали број возова, да не причамо о нечему другом што сви знају, нисмо нити права марина, ни мала лука, али ово чиме газдујемо некада је показивало да остварује резултате који су били изнад мјере. Саад би вољели да дођемо на неку нормалу. Дуга је година, очекујемо да ће се ове године рјешавати питање статуса. Надамо се да ће Влада која је скоро формирана имати више слуха од претходних, па да ћемо и ми дисати пуним плућима у смислу запослења, улагања и свега што је неопходно – казао је Укропина.

Агенција је током проле године успјела да се финансира из сопствених прихода, уз помоћ из касне локалне управе у износу од око 18 хиљада еура. Санирани су у мају пристаниште и расвјета. Од тада, како наводи Укропина, сами се финансирају, а жеља је набавка малог пловила, али су то све релативно мали помаци у односу на капацитет и потенцијал Градске луке на Шкверу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here