Први цвјетови мимозе на плантажи Дада Вујновића

За разлику од претходних година када су први жути цвјетови на плантажи Дада Вујновића избијали у новембру, ове године мимозе су процвјетале тек у јануару.

Дадо је један од ријетких узгајивача овог њежног, пахуљастог цвијета којем је дуже од пола вијека посвећена и манифестација „Празник мимозе“ а која током фебруара у Херцег Нови доводи на хиљаде туриста.

Вујновић  за РТХН каже да не памти овакву годину у којој берба касни цијели мјесец.

-Узрок што мимозе ове године касне са расцвјетавањем је недостатак кишних дана. Сваке године би мимоза почела да цвјета средином новембра и прву бербу би и продају имао већ у другој половини децембра, за Св. Николу. Берба би трајала током јануара и фебруара а када су топли дани и блага зима мимозе  би некада било и за 8. март, каже Вујновић.

Нада се ипак да ће одређена количина мимозе бити спремна до почетка овогодишње манифестације.

Породица Вујновић се узгајањем мимозе бави пуних 45 година, а и Дадо се још као дијете, уз оца, мајку и браћу, заинтересовао за овај посао. Сада је један од ријетких младих људи који одржава традицију и обнавља своју плантажу.

-Плантажа броји 40 стабала. Некада их је било много више али временски услови утичу на мимозу и сваке године јака бура обори по које стабло. Мимоза има површински коријен и крта је, веома је осјетљива па је јачи вјетар обори, каже он.

На жалост, на подручју Боке све је мање стабала мимозе а како каже Вујновић, пријети јој ишчезавање уколико се не почну обнављати плантаже.

Oсамдесетих  година прошлог вијека  било je око 30.000 стабала. Процјењује се да их је данас свега 3.000.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here