Протојереј Тодоровић: Од Божића до Крстовдана вријеме славе имена Божијег

Никола Тодоровић, протојереј

Почела је Нова јулијанска година за Српску, Руску и Грузијску православну цркву, Јерусалимску патријаршију и Руску заграничну цркву које обиљежавају два велика хришћанска празника – Обрезање Исуса Христа и Светог Василија Великог.

Јутарњу празничну литургију посвећену Василију Великом у храму Светог Архангела Михаила служили су свештеници Обрен Јовановић и Никола Тодоровић.

Протојереј Тодоровић је подсјетио на ријечи Светог писма и на учење светих отаца да човјек мора чувати своју душу и пазити на сваку изговорену ријеч, да пости и да се моли.

Никола Тодоровић, протојереј

– Ово сада је вријеме радости. Послије Божића до Крстовдана је вријеме славе имена Божијег, светих људи Божијих. Нека је свима сретно ово ново љето господње 2024. Да га проведете у миру, радости, љубави, нади у живога Бога, у кога се једино можемо поуздати, а не у своје снаге – поручио је он.

Подсјетио је и на догађаје који су претходили празнику Светог Василија Великог кога бројне породице прослављају као заштитника као и онима који слиједе.

– Прославили смо Бадњи дан, синоћ наложили бадње дрво, на Мали Божић, па данас жене спремају василицу –  чесницу, па ћемо прославити Богојављење, пливаће наша омладина за часни крст. Дивни и предивни обичаји, да се поносимо њима, да их чувамо као благо, а све то врхуни у љубави, доброти Божијој, у његовој сили и правди и свему што ниси наша света саборна апостолска црква – казао је Тодоровић.

Светој литургији Василија Великог претходили су поноћни молебани у храмовима Вазнесења Господњег на Топлој и Светог Архангела Михаила на Белависти, гдје је уприличено и налагање Бадњака.

Јулијанска нова година у народу се назива и и Мали Божић, јер се на тај дан завршавају божићне свечаности.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here