Протесту запослених у јавној управи и правосуђу придружили се бројни синдикати

Запослени у јавној управи и правосуђу у великом броју окупили су се данас у Подгорици испред зграде Владе да искажу нагомилано незадовољство због непоштовања гранског колективног уговора.

Предсједник Синдиката управе и правосуђа Црне Горе Ненад Ракочевић казао је да је Колективни уговор захтијевао најмање 10% увећања, уз који су дошла и обећања о бенефитима програма Европа сад.

Ненад Ракочевић, предсједник Синдиката јавне управе и правосуђа

– Надали смо се биће увећање по Гранском, по програму Европа сад 2, међутим, добили смо наредно обећање – биће у току 2024. Године, а онда у коначном по 5% за 2024, 2025. и 2026. годину. Добили смо само обећања без икакве реализације – навео је он.

Ракочевић је позвао лидера ДНП-а Милана Кнежевића да постпупи као што је и обећао, те иступи из коалиције уколико не дође до увећања плата, а на штрајк просвјетне и здравствене раднике и запослене у полицији.

Испред Синдиката Министарства правде, Дијана Милинић цитирала је члан 9 Гранског колективног уговора за област управе и правосуђа.

Дијана Милинић, Синдикат Министарства правде

– Зависно од макроекономских параметара и лимита потрошње, који буду утврђени за 2023. и 2024. годину, сагласно Закону о буџету и фискалној одговорнисти, размотриће се додатно увећање коефицијената сложености послова из става 1 овог члана минимум од по 10 за текућу и наредну годину – казала је она.

Милинић је истакла да је Влада требало само да испоштује оно што је потписано са претходним министром, те да су били неуспјешни сви напори Синдиката да започне преговоре са актуелним министром финансија Новицом Вуковићем, који је био у обавези да приликом израде нацрта буџета поступи у складу са чланом 9 Гранског колективног у говора.

Представник синдиката локалних самоуправа Горан Дашић казао је да изражава увјерење да ће предсједник Владе схватити озбиљност актуелног друштвеног тренутка и позитивно одговорити на пружену руку сарадње

У противном ово је само почетак наше синдикалне борбе и искористићемо сва  расположива средства у складу са Законом. Позивам и предсједника државе да се јавно огласи не као политичар и подржи нашу часну , прије свега закониту синдикалну борбу, казао је Дашић.

Протесту се придружио и предсједник Синдиката просвјете Радомир Божовић, који је поручио да и они траже само оно што је договорено и потписано са претходном Владом.

Радомир Божовић, предсједник Синдиката просвјете

– Крше право државе Црне Горе, а хоћемо у Европску унију. Пуна су нам уста поглавља 23 и 24, права и правде, а Влада нам показује да брутално крши гранске колективне уговоре који су у форми закона – истакао је он.

На протесту су били и представници Правосуђа, затим синдиката локалних самоуправа, Асоцијације запослених у владиним институцијама, као и Управе игара на срећу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here