Ђекић смијењен са функције директора Дома здравља, за в.д. именована др Кнежевић

Министар здравља Војислав Шимун смијенио је директора херцегновског Дома здравља Алексу Ђекића. За в.д. директора, како незванично сазнаје РТХН, именована је др Драгана Кнежевић. Информацију о смјени потврдио је Ђекић на хитно сазваној конференцији за новинаре али није желио да саопшти ко је именован умјесто њега на ту функцију.

По његовим ријечима „образложење за смјену је срамно“.

-Оптужити некога за нестручно вођење Дома здравља, ко је на тој функцији непуних годину а имати резултате наспрам онога што смо затекли, је у најмању руку срамно, казао је он.

Истакао је да са смјеном био упознат раније али да је данас стигла званична одлука.

-Упознат сам са смјеном кроз јавна излагања једног посланика и руководиоца једне локалне листе. Ако смо дошли у ситуацију да нам један посланик и руководилац локалне листе кадрира по Министарству здравља онда у реду. Нити сам рођен у овој фотељи нити сам дошао са њом. Своја права ћу затражити код надлежних институција, казао је Ђекић.

По његовим ријечима смјена је политичка.

-Да ли је мене довела политика?  Ја нисам био дио здравственог система али је неко цијенио да требам ја да дођем баш са оваквим профилом какав имам. Да ли је то политички то треба да се пита министар који је мене поставио исто као што ће неко питати да ли је ова смјена политичка или није, рекао је Ђекић.

Поручио је да се неће понашати као његови претходници и „блатити“ свог насљедника и пожелио новој директорици да унаприједи рад у Дому здравља.

-Не завршава се свијет са губитком једне фотеље, битно је да систем функционише и да напредује. Желим својој насљедници да унаприједи све оно што ја нисам, поручио је сада већ бивши директор.

С обзиром на то да је, како каже, оптужен за нестручно вођење Дома здравља направио је поређење са радом у претходном периоду.

-За 2022. годину, када нисам био у мандату, приходи од партиципације су били 9 385 еура. За 2023. годину за вријеме нестручног директора, како кажу,  приход од партиципације 21 781 еуро. Приходи у 2022. години наплаћени су за готово 255 000, а у 2023. 355 000 еура. Приход за пружене услуге у 2022. су 22 000 еура, за 2023. око 27 000 еура. Приходи од закупа опреме за 2022. су износили 26 000, за прошлу  33 000. Укупно за 2022.  годину  558 000 за 2023. годину 670 000 еура. Тако се нестручно води Дом здравља, казао је Ђекић.
У Дом здравља уложено је преко 100 000 еура сопствених средстава, од чега је како је рекао за медицинску опрему опредијељено око 80 000,  немедицинску око 20 000 и за инфраструктурне радове око 10 000 еура.

Доведено је седам љекара специјалиста и девет љекара консултаната.

Подсјећамо, Ђекић је дипломирани правник, а за руководиоца Дома здравља је изабран у децембру 2022. године.

5 COMMENTS

  1. Već preko četiri decenije poznajem Dr Draganu Knežević i cijenim je prevashodno kao čovjeka. Strepim da smo u situaciji da će svaki novi ministar zdravlja Crne Gore smijeniti direktora Doma Zdravlja u Herceg Novom da bi postavio svog čovjeka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here