Протести уколико се не ријеши статус ватрогасаца

Фото: Служба заштите и спашавања ОХН

Незадовољни сетом закона који су неодговарајући за систем заштите и неадекватним обрачуном плата по програму Европа сад, црногорски ватрогасци најавили су протест испред зграде Владе. Упутили су захтјеве надлежним а уколико до петка не добију одговоре који се односе на плате и рјешавање статуса ватрогасаца како је то урађено у савременим европским државама, протест ће организовати у понедељак у Подгорици.

Ватрогасци из херцегновске Службе заштите и спашавања нису чланови синдиката, али дају подршку колегама из Уније синдиката Ватрогасног савеза, казао је командир Службе Златко Ћировић. Циљ је доношење сета закона који ће да буду адекватни за систем заштите, кроз које ће бити побољшан статус ватрогасаца. И што се тиче плата, дају подршку Унији синдиката, да не буду оштећени ни по том питању.

– Познато је да се у плату не обрачунава минули рад, ноћни, прековремени сати. Кроз разговоре који су вођени претходних мјесеци са Министраством финансија, схватили смо да су они препознали пропуст, међутим сам процес „исправљања грешака“ дуго траје. Због тога је потекла иницијатива да држава нешто мора да учини и по питању ватрогасаца и система заштите на нивоу цијеле државе, наводи Ћировић.

Недостаје законска регулатива која ће бити квалитетна и побољшати статус ватрогасаца, објашњава Ћировић, те доношење стандарда и правилника како би сви ватрогасци на нивоу Црне Горе били једнаки.

-Важно је да сви будемо једнако обучени, и у смислу технике и у смислу стручности. То тренутно није случај и можда је и већа дискриминација у односу на плате, јер имамо службе које су запостављене, првенствено на сјеверу земље, које чак немају личну заштитну опрему и аутоматски стављају живот у велику опасност, као и живот онога кога треба да спасу, истакао је Ћировић.

Како додаје, битно је нагласити да се пропусти дешавају на нивоу државе.

-Локалне управе финансирају ватрогасце на основу Закона које доноси држава. Кроз овај вид борбе и законске нормативе релаксирали би и Општине. Наша служба кроз локалну самоуправу добро стоји што се тиче личне и заштитне опреме и возила, али то све обезбјеђује Општина и носилац је ствари које су нама јако битне, истакао је Ћировић.

У циљу побољшања статуса ватрогасаца објединили су Унију синдиката, службе, командире, невладин сектор и Инжењерску комору Црне Горе, која је стала иза многих захтјева поготово по питању закона.

-До сада су законе доносили и предлагали из Директората за заштиту и спашавање и никада нису уважавали мишљење ни струке ни ватрогасаца. Одлучили смо да струка буде носилац доношења закона, јер имамо капацитет на нивоу државе да покријемо те области. Међутим, некоме је у интересу да до тога не дође, али смо овај пут ријешили да те особе, односно институције скрајнемо и да покажемо да можемо, знамо и хоћемо, нагласио је Ћировић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here