Протест Синдиката управе и правосуђа 1. фебруара

Синдикат управе и правосуђа  најавио је протест за 1. фебруар испред зграде Владе. Претходно је Скупштина Синдиката управе и правосуђа на сједници донијела одлуку да се до 19. јануара пружи шанса представницима Владе да заједнички потпишу измјене и допуне Гранског колективног уговора (ГКУ) којим би се коефицијенти запосленима јавне управе и правосуђа увећали за најмање десет посто, али тај рок није испоштован.

Подсјећамо, 14. фебруара 2023. године потписан је ГКУ за област управе и правосуђа чиме су се плате први пут од 2012. године увећале у просјеку од око 32 посто. Гранским колективним уговором је предвиђено додатно увећање зарада за 10 % зависно од макроекономских параметара и лимита потрошње који буду утврђени за 2023. и 2024. годину а сагласно Закону о буџету и фискалној одговорности.

Предсједник Синдиката управе и правосуђа, Ненад Ракочевић позвао је све чланове синдиката да дођу на протест, да траже оно што им припада и да, како је рекао,  својој породици и дјеци кажу да нису испоштовани од оних који треба да чују глас народа.

-Сви заједно из владајуће гарнитуре одбили су наново пружену руку сарадње, нису нас удостојили ни позивом, тако да ће се, сада и званично, протест одржати 1. фебруара у 11 часова испред Владе гдје ће чланови Синдиката управе и правосуђа на овај радикалан начин показати своје велико, нагомилано незадовољство, казао је Ракочевић.

Он је рекао да је стандард радника много урушен, а да је инфлација девалвирала еуро. Стога истиче да је Влада имала условну обавезу да усклади зараде свима, а не само да се испуне обавезујуће норме ГКУ.

Представник Синдикат управе и правосуђа, Иван Ивановић сагласан је да се овим приступом може послати јасна порука овој и будућим владама да се свака уговорена обавеза мора поштовати и да се зараде требају ускладити са кретањима макроекономских индикатора и инфлаторним кретањима.

-Селективан приступ је, као што свједочите, присутан у дијелу повећања зарада Управи полиције и Скупштини Црне Горе. Ми апсолутно не тражимо било каква повећања мимо уговорене обавезе, ми једноставно не желимо ни на какав начин да просимо те зараде, већ само поштовање уговорених обавеза и законски прописаних норми. Ако не постоји могућност за повећање тих зарада било је потребно да сједнемо преговарамо и постигнемо договор на обострано задовољство,”казао је Ивановић.

Члан Главног одбора Синдиката, Един Мушовић истиче да на овај начин не желе да буду рушилачки фактор тренутне Владе, већ да овако покушавају да им помогну.

-Од оних великих увећања од више од хиљаду еура можемо доћи мањим корацима, а то је поштовање Гранског колективног уговора који је потписан. Немогуће је да не можемо увећати плату на годишњем нивоу за свега 70, 80 еура у просјеку, а да причамо да ћемо омогућити плату од више од 1.000 еура, казао је Мушовић.

Чланица Главног одбора Синдиката, Дијана Милић истиче да се нада да ће овим протестом доћи до правде много брже него што су претходних година то могли.

У случају да Влада ни након протеста не буде имала слуха за ове захтјеве, сљедећи кораци би могли бити обустава рада на одређени период, блокирање саобраћајница у свим градовима, протести испред свих органа и установа гдје је заступљено чланство Синдиката – поручено је са прес конференције Синдиката управе и правосуђа.

Подсјећамо, Синдикат заступа укупно 23.000 запослених у државној и локалним самоуправама, а посредно се на овај колективни уговор ослања и око 3.000 запослених.

Извор: Медиа биро

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here