Вујовић: Недопустив је и непожељан политички, уређивачки и сваки други притисак на слободу новинара

Тамара Вујовић, министарка културе и медија

Министарство културе и медија неће игнорисати изазове са којима се новинари и новинарке суочавају, већ ће кроз усвојену Медијску стратегију тежити стварању оквира који ће омогућити њихов бољи економски положај, адекватније зараде, боље услове и подстицајнију радну атмосферу, поручила је ресорна министарка др Тамара Вујовић.

Она је, поводом Дана новинара Црне Горе казала да је новинарство часна професија, у којој се новинари и новинарке морају држати принципа и етичности.

„Не смијемо допустити да различити притисци свакодневно оптерећују и обуздавају професију која би требало да свједочи слободи изражавања, слободи мишљења, и отвореном дијалогу. Ви сте ту, да нас, који вршимо власт, држите одговорнима, а процесе одлучивања учините транспарентним“, казала је Вујовић.

Према њеним ријечима, доносиоци одлука су ту да новинарима и новинаркама пруже одговоре и да се потруде да им обезбиједе бољи стандард живота и рада.

„Током прошле године, према извјештајима, забиљежено је 16 напада/пријетњи на новинаре и новинарке и медијске куће, без тежих физичких напада. У 2022. години било је 19 напада, а годину раније, тај број је био 21. Бројка пада, али док постоји макар један напад, макар једна пријетња, наш посао није завршен“, казала је Вујовић.

Поновила је да најоштрије осуђује сваки вид насиља или застрашивања новинара, и позвала је надлежне да правовремено, досљедно поступају у свим случајевима насиља над новинарима и медијима.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here