Протест радника Института Игало у уторак, 24. јануара, физиотерапеути упутили отворено писмо

Синдикална организација Института „Др Симо Милошевић“ организоваће у уторак, 24. јануара протест на кружном току у Мељинама, са почетком у 10 сати. Запослени у овој установи нису примили двије зараде, финансијска ситуација је веома тешка, није уплаћена помоћ у износу од 1, 2 милиона, које је менаџмент тражио као аванс Фонду за здравствено осигурање како би превазишли тренутне проблеме и припремили Другу фазу за отварање. На протест позивају и грађане и све којима је „Институт у срцу, да их подрже у борби за опстанак“.

Физиотерапеути Института „Др Симо Милошевић’’ упутили су отворено писмо премијеру у техничком мандату Дритану Абазовићу и министру здравља Драгославу Шћекићу. У писму поручују да ће се очувањем Института сачувати и темељ развоја здравственог туризма.

Отворено писмо физиотерапеута Института „Др Симо Милошевић’’ преносимо интегрално:

-Читајући и слушајући данима и мјесецима уназад, разна обећања по медијима имамо велику потребу да Вам се обратимо прво као људи и грађани ове државе, а потом и као физиотерапеути Института „Др Симо Милошевић’’.

Напомињемо да нас политичке игре, кадровска политика, јефтини медијски популизам ко је крив и за шта, не интересују, оно што нас интересује је основно људско право, право на рад и адекватна награда за тај рад. Како годинама уназад, тако и данас, ми и наша егзистенција и егзистенција наших породица смо ничија брига.

Упркос томе, ми врло стручно, етички и морално обављамо свој посао, а потврда за то су пацијенти који нам деценијама долазе из најразвијенијих земаља свијета. Задовољан пацијент је мјера квалитета нашег рада, а очување Института је тест квалитета рада Вас и ваше Владе.

Иако смо најлошије плаћени здравствени радници у Црној Гори, сачували смо својим радом Институт као црногорски бренд који је препознат ван граница Црне Горе. Заузврат смо добили небригу и непоштовање факултетски образованог кадра, јер да смо уважени бар би смо били информисани о томе какву сте нам судбину намијенили. У ком ће се правцу Институт даље развијати и шта је планирано не знамо али сигурно знамо да је недопустиво да се један овакав кадровски ресурс, инфраструктурни и туристички потенцијал одузме Црној Гори. Кад кажемо одузме, мислимо на пренамјену његовог примарног пословања који се не односи на унапређење, већ на модалитет лоших приватизационих потеза.

Досадашња искуства нам не дају никакву наду. Нисмо заборавили судбину болнице у Мељинама, бродоградилишта у Бијелој, некадашњих предузећа Бока, Мјешовито , ПКБ и других. Много се обећавало, а добило се није ништа.

Колико ми вриједимо? Колика је тржишна цијена нашег знања и искуства стеченог кроз континуиране едукације и рад у једној оваквој установи? Да ли имате процјену колико је наше образовање коштало државу, колико нас и наше породице? Ми нисмо квадрати простора и плацева већ живи људи с чијим се животима играте. Ви не знате како је ићи на посао радити са болесним људима, бити 100 одсто посвећен и на крају не примити плату.

Лако је наново поправити или подићи сваки пропао зид или плафон кроз који тече вода, али квалитетан кадар једном кад оде, отићи ће трајно. Ми физиотерапеути смо одговорни и задужени за спровођење и поштовање здравствене политике што значи и заштите интереса струке, установе и пацијента.

Сваки потенцијални купац, побједник транзиције, модерни феудалац у нама види профит, факултетски образовани кадар који је навикао да ради много за мало новца. Ако цијените хуманост, квалитет, струку и знање Ви ћете бити на нашој страни, а не на страни „феудалаца’’ који виде како, квалитетни и искусни кадар може да ради јако пуно, а за јако малу плату.

Свих ових година небригом државе доспјели смо у садашњу ситуацију којом се по моделу „ феудалац-кмет’’ омогућава да се овакав гигант који је проглашен носиоцем здравственог туризма у Црној Гори само преда у руке. Ако нисмо у праву и ако смо погрешно процјенили како ствари стоје Ви са својим тимом урадите оно на шта Вас обавезује функција на којој се налазите. Ваша обавеза је да сачувате Институт који припада свима нама као опште, јавно добро.

Желимо и да се осврнемо на сталне прозивке да је садашње руководство и менаџмент Института криво за пропадање истог. Ми који бивствујемо и вишедеценијски радимо у нашем Институту знамо да то није тачно, јер смо свједоци да је овом странпутицом Институт кренуо давно. Ко је и које претходно руководство је криво није на нама да судимо и проналазимо исте. То је посао правне државе.

Очувањем Института очуваће се темељ развоја здравственог туризма, очуваће се наставна база нашег Факултета, очуваће се струка због које се долази у Црну Гору што нам управо потврђују норвешки пацијенти који нам се изнова враћају цијенећи наш рад и продужавајући свој државни програм уговором на још четири године. А то је промоција Црне Горе, промоција домаћег производа, то се зове увоз и одрживост, то се зове добар Амбасадор. То је институт „ Др Симо Милошевић’’.

Немојте се заваравати, стрпљење нас је одавно издало, прошла су времена похвала и тапшања по рамену. Хоћемо сигурно радно мјесто адекватно плаћено, а то нам из досадашњег искуства може гарантовати једино држава као већински власник Института, наведено је у отвореном писму физиотерапеута.

7 COMMENTS

 1. Ma nije mi samo jasno zasto uvijek koristite rijec“pomoc“?Ne traze radnici Instituta pomoc,nego dug koji je napravio fond zdravstva prema institutu,kao i avans za ovu godinu za poslovanje sa tim istim zdravstvenim fondom.I nije mi jasno sta je tu nezakonito,kako novi direktor fonda dr Kadic?
  A sto se tice otvorenog pisma terapeuta Dritanu i Scekicu,pismo je dobro ali je adresa APSOLUTNO POGRESNA!
  Jer je Scekic direktni krivac za ovo sto se sad dogadje,i sveti se Institutu i zaposlenima sto su osujetili njegov“ bistri“ plan da smjeni dr.Marica a dovede nekakvog Jancica kao sto je za direktora DZ Herceg Novi postavio komunalnog policajca.

  • Podržavam sve ovdje napisano osim zadnjeg,komunalni pilicajac je pravnik koji izgleda uvodi red u Dom zdravlja.U svijetu je neko pravilo da direktori medicinski ustanova budu ekonomisti a ne doktori jer dobrog doktora je šteta staviti za direktora jer gubiš stručnjaka stavljajuči ga na mjseto koje može da pokriva ekonomista ili pravnik u krajnoj nuždi ako ima smisla i osječaj za organizaciju posla što izgleda ovaj „komunalni policajac“ ima. Moj komentar nije stranački nego ljudski jer stranke me ne zanimaju u njihovom ludilu.

 2. 70 godina talozenja znanja i iskustva u medicinskoj rehabilitaciji je resurs na koji bi svaka zajednica bila i ponosna i sa kojim bi gradila uspjeh. Zdravstveni turizam je lako u ovo uklopiv kao aksesoar.
  Ko ovo ne vidi, do njega je, vjerujte.
  Na ovo osoblje Instituta lijepo ukazuje, ko ima usi da cuje.

 3. ‘Ajmo Novljani, ako nas ima, kao što smo ponosno i prkosno litijali za SPC, iziđimo i dajmo svoj glas, glas slobodnog čovjeka, za naše sugrađane i svojtu, da bi se i nama, ukoliko zatreba, vrnulo istom mjerom!

 4. Koga ste većinski birali na zadnjim izborima, gospodo radnici? Koga ćete birati na sledećim izborima? Ili mislite da to nije povezano? Živite li od lijepih obećanja i uzvišenih laži, ili od plate? U svakom slučaju moja podrška, ako treba i u blokadi saobraćaja, ali pamet u glavu.

 5. Da li je kome jasno da ulaskom Ž.Rakčevića u institut koji je otkupio od Galenike akcije instituta počinje pakao jer je naumio da ostatak akcija dobije na poklon od Vlade koja sve radi da se to desi.Žarko Rakčević je otac URA.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here