Протест радника Института Игало у уторак, 24. јануара, физиотерапеути упутили отворено писмо

Синдикална организација Института „Др Симо Милошевић“ организоваће у уторак, 24. јануара протест на кружном току у Мељинама, са почетком у 10 сати. Запослени у овој установи нису примили двије зараде, финансијска ситуација је веома тешка, није уплаћена помоћ у износу од 1, 2 милиона, које је менаџмент тражио као аванс Фонду за здравствено осигурање како би превазишли тренутне проблеме и припремили Другу фазу за отварање. На протест позивају и грађане и све којима је „Институт у срцу, да их подрже у борби за опстанак“.

Физиотерапеути Института „Др Симо Милошевић’’ упутили су отворено писмо премијеру у техничком мандату Дритану Абазовићу и министру здравља Драгославу Шћекићу. У писму поручују да ће се очувањем Института сачувати и темељ развоја здравственог туризма.

Отворено писмо физиотерапеута Института „Др Симо Милошевић’’ преносимо интегрално:

-Читајући и слушајући данима и мјесецима уназад, разна обећања по медијима имамо велику потребу да Вам се обратимо прво као људи и грађани ове државе, а потом и као физиотерапеути Института „Др Симо Милошевић’’.

Напомињемо да нас политичке игре, кадровска политика, јефтини медијски популизам ко је крив и за шта, не интересују, оно што нас интересује је основно људско право, право на рад и адекватна награда за тај рад. Како годинама уназад, тако и данас, ми и наша егзистенција и егзистенција наших породица смо ничија брига.

Упркос томе, ми врло стручно, етички и морално обављамо свој посао, а потврда за то су пацијенти који нам деценијама долазе из најразвијенијих земаља свијета. Задовољан пацијент је мјера квалитета нашег рада, а очување Института је тест квалитета рада Вас и ваше Владе.

Иако смо најлошије плаћени здравствени радници у Црној Гори, сачували смо својим радом Институт као црногорски бренд који је препознат ван граница Црне Горе. Заузврат смо добили небригу и непоштовање факултетски образованог кадра, јер да смо уважени бар би смо били информисани о томе какву сте нам судбину намијенили. У ком ће се правцу Институт даље развијати и шта је планирано не знамо али сигурно знамо да је недопустиво да се један овакав кадровски ресурс, инфраструктурни и туристички потенцијал одузме Црној Гори. Кад кажемо одузме, мислимо на пренамјену његовог примарног пословања који се не односи на унапређење, већ на модалитет лоших приватизационих потеза.

Досадашња искуства нам не дају никакву наду. Нисмо заборавили судбину болнице у Мељинама, бродоградилишта у Бијелој, некадашњих предузећа Бока, Мјешовито , ПКБ и других. Много се обећавало, а добило се није ништа.

Колико ми вриједимо? Колика је тржишна цијена нашег знања и искуства стеченог кроз континуиране едукације и рад у једној оваквој установи? Да ли имате процјену колико је наше образовање коштало државу, колико нас и наше породице? Ми нисмо квадрати простора и плацева већ живи људи с чијим се животима играте. Ви не знате како је ићи на посао радити са болесним људима, бити 100 одсто посвећен и на крају не примити плату.

Лако је наново поправити или подићи сваки пропао зид или плафон кроз који тече вода, али квалитетан кадар једном кад оде, отићи ће трајно. Ми физиотерапеути смо одговорни и задужени за спровођење и поштовање здравствене политике што значи и заштите интереса струке, установе и пацијента.

Сваки потенцијални купац, побједник транзиције, модерни феудалац у нама види профит, факултетски образовани кадар који је навикао да ради много за мало новца. Ако цијените хуманост, квалитет, струку и знање Ви ћете бити на нашој страни, а не на страни „феудалаца’’ који виде како, квалитетни и искусни кадар може да ради јако пуно, а за јако малу плату.

Свих ових година небригом државе доспјели смо у садашњу ситуацију којом се по моделу „ феудалац-кмет’’ омогућава да се овакав гигант који је проглашен носиоцем здравственог туризма у Црној Гори само преда у руке. Ако нисмо у праву и ако смо погрешно процјенили како ствари стоје Ви са својим тимом урадите оно на шта Вас обавезује функција на којој се налазите. Ваша обавеза је да сачувате Институт који припада свима нама као опште, јавно добро.

Желимо и да се осврнемо на сталне прозивке да је садашње руководство и менаџмент Института криво за пропадање истог. Ми који бивствујемо и вишедеценијски радимо у нашем Институту знамо да то није тачно, јер смо свједоци да је овом странпутицом Институт кренуо давно. Ко је и које претходно руководство је криво није на нама да судимо и проналазимо исте. То је посао правне државе.

Очувањем Института очуваће се темељ развоја здравственог туризма, очуваће се наставна база нашег Факултета, очуваће се струка због које се долази у Црну Гору што нам управо потврђују норвешки пацијенти који нам се изнова враћају цијенећи наш рад и продужавајући свој државни програм уговором на још четири године. А то је промоција Црне Горе, промоција домаћег производа, то се зове увоз и одрживост, то се зове добар Амбасадор. То је институт „ Др Симо Милошевић’’.

Немојте се заваравати, стрпљење нас је одавно издало, прошла су времена похвала и тапшања по рамену. Хоћемо сигурно радно мјесто адекватно плаћено, а то нам из досадашњег искуства може гарантовати једино држава као већински власник Института, наведено је у отвореном писму физиотерапеута.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here