Прослављена Лазарева субота

Свечаном литијом од цркве Светог Архангела Михаила на Белависти до цркве Светог Спаса на Топлој послављена је Врбица, односно Лазарева субота уочи сутрашњег празника Цвијети. У храму на Белависти претходила је вечерња.

Литију су традиционално предводила дјеца са звончићима око врата, вјенчићима на глави и маслиновом гранчицом у рукама.

Христос нас је пред само своје страдање укрепио васксењем његовог пријатеља Лазара, казао је у бесједи игуман манастира Савина јеромонах Макарије.

-Када припремате дјецу да иду у школу или било гдје, спремите их и припремите. Тако и нас Христ спрема за велику побједу Васкрсења, али прије него дође васкрсење морали смо да видимо и распеће. У једном тренутку се чинило да је изгубљена свака нада а онда је дошла побједа васкрсења. Васкрсење Лазарево је за нас окрепљење и потврда да васкрсење стварно постоји и да ћемо и ми васкрснути једног дана као што смо се данас окупили у литији тако ћемо и једног дана у Царству небеском, бесједио је игуман Макарије.

Христос нам поручује да вјерујемо, истакао је игуман Макарије.

-То треба да научимо, да вјерујемо до краја. Да вјерујемо у васкрсење, да вјерујемо у Христа, јер када му тражимо нешто он нам испуни ако вјерујемо и зато не треба да се бојимо. На данашњи дан је показао да може да васкрсне јер влада и смрћу и животом. Ово је дјечији празник и она вјерују и лако примају Христа у своје срце и зато им честитамо овај празник, и када се удају и ожене и да њихова дјеца славе и да се тако једног дана опет сви нађемо заједно, казао је у бесједи игуман Макарије.

У храмовној порти пререзан је славски колач и приређен дјечији празнични програм.

Православни вјерници сутра славе празник Цвијети који симболизује свечани улазак Исуса Христа у Јерусалим, последњу недељу пред почетак његових страдања и Васкрсења. Цвијети увијек падају у недељу, дан послије Лазареве суботе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here