Прослављен Тројичин дан, један од најзначајнијих хришћанских празника

Празник Силазак Свтог Духа на апостоле – Тројичин дан прослављен је у присуству бројних вјерника у храму посвећеном Светој Тројици у Ратишевини. Свету литургију служили су архијерејски намјесник Обрен Јовановић, парох Владан Пантелић и јеромонах Андреј.

Архијерејски намјесник Обрен Јовановић честитао је празник и у бесједи поручио да је лијепо видјети да се велики број људи различите доби окупи око светиње.

– Како је лијепо и благословено када се вјера вратила у својој пуноћи  своме народу и када од малога до великога слави Бога. Народ који тако ради и тако слави Бога тај народ има и будућности, имаће и благослова. Све у цркви што бива увијек се почиње са молитвом светој Тројици и призивом Светога духа, поручио је Јовановић.

Ношена је литија и обављено резање славског колача. Црквени одбор Ратишевине  уручио је мјештанину Јову Андрићу икону за дугогодишњу бригу и очување ове светиње.

Храмовна слава Силазак Светог Духа на апостоле -Тројичиндан прослављена је и у Кутима, на Ублима и Крушевицама.

Овај празник се слави три дана, и то су духовска недеља, понедељак и уторак. Празник је познат и као Тројичин дан или Тројице, јер слави свето тројство – Бога Оца, Сина, и Дух Свети.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here