Иванковић: Спремни смо да Црногорском приморју доставимо неопходне количине воде

Регионални водовод Црногорско приморје спровео је читав низ мјера и активности како би у цијелости био спреман за повећану дистрибуцију воде током љетне туристичке сезоне. Отклоњени су сви уочени кварови, извршено је чишћење изворишта, све пумпе су припремљене за рад, а извршена је и замјена одређене електро опреме.

Извршни директор Регионалног водовода, Борислав Иванковић истиче да имају велику одговорност да одговоре задатом задатку да испоруче све неопходне количине воде да не би била доведена у питање испорука према општинама на Црногорском приморју у периоду када их посјећује највећи број туриста.

“Сматрамо да ћемо и ове љетне туристичке сезоне одговорити задатку, као и у претходних 13 година, да Црногорском приморју доставимо тражене количине воде. За мјесец јун уговорене количине су неких 265 литара у секунди. Ми смо 16. јуна имали неких 323 литра испоручене воде у секунди , што је око 33 посто више у односу на уговорене количине. Уговорене количине за јул мјесец су 505 литара у секунди, а за мјесец август су 590 литара у секунди. Захтјев за највећом испоруком воде је у мјесецу августу када је и најмања издашност нашег изворишта, као и локалних изворишта у општинама на Црногорском приморју,” навео је Иванковић.

Издашност изворишта “Боље Сестре” посљедњи пут је мјерена 16. јуна 2024. године и била је око 1.100 литара у секунди. Иванковић истиче да је сада на јако добром нивоу.

“Ове зиме је било врло мало или нимало снијежних падавина. Међутим, захваљујући кишним падавинама у посљедње вријеме та издашност је повећана. Подсјећам да смо прошле године у септембру мјесецу направили привремену брану у кориту ријеке Мораче у другој зони санитарне заштите. Захваљујући изради те привремене утврде издашност је тада била повећана за неких 50 до 70 литара и сматрамо да је заустављен пад издашности изворишта “Боље Сестре”. Током мјесеца јула планирамо да обновимо ову брану и сматрамо да ћемо и у овој години захваљујући тој предузетој мјери осигурати неких додатних 50 до 70 литара воде према општинама на Црногорском приморју,” навео је извршни директор.

Додатна активност која је предвиђена на основу техно-економске студије је израда мобилног филтерског постројења капацитета 100 литара. Оно ће се направити у подручју Малог блата које је око 150 метара удаљено од изворишта “Боље Сестре”. Захваљујући тој предузетој мјери, капацитет би се могао повећати за око 100 литара у секунди.

“За додатне количине воде предвиђена је и израда фиксних брана. Свјетска банка је већ у преговорима, заинтересована је за израду система тих фиксних брана. Оне би негдје коштале нешто преко три милиона еура. Тренутно се врше одређена испитивања за заштиту животне средине. Када се тај пројекат буде реализовао сматрамо да ће са изворишта “Боље Сестре” у дужем периоду бити потпуно ријешен проблем. Сматрамо да питање недостатка пијаће воде које се може десити у мјесецу августу може бити отклоњено,“  казао је Иванковић.

Додатне бране би биле постављене каскадно у кориту ријеке Мораче у другој и трећој зони санитарне заштите.  Бране би тако могле спријечити евентуалне поплаве које се могу десити у зимском периоду, док би у љетњем периоду могле успорити ток воде

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here