Проширење капацитета Акваријума Бока и интерактивног дворишта

Фото: Акваријум Бока

У току су активности на проширењу капацитета Акваријум Бока – Центра за очување  биодиверзитета Јужног Јадрана.   

Изградњом нових танкова  већег волумена за насељавање крупнијих примјерака риба и других морских јединки биће омогућено посјетиоцима да виде неких стотињак врста из нашег мора, као што су разне врсте риба, ракова, главоножаца, сипе, хоботнице и друге.

-Кроз пројекат „Exchange”  надограђујемо тај простор.  Значајна средства су уложена у проширење капацитета Акваријума Бока у оквиру Института за биологију мора Универзитета Црне Горе. Због радова Акваријум у Котору  тренутно је  затворен за посјетиоце,  а врата ће отворити након Првог маја, казао је директор Института за биологију мора др Алексадар Јоксимовић.

Ради се и на уређењу прилазног дворишта Акваријума  са садржајем интерактивног типа,који је највише усмјерен  према школској дјеци и студентима.

 – Ускоро ћемо отворити изложбу на отвореном испред Акваријума, на површини од 950 квадратних метара. Сви посјетиоци акваријума, након уласка кроз капију акваријума са шеталишта поред мора, имаће јединствену прилику да уживају у парку са медитеранском флором, као и експонатима постављеним дуж стазе, наводе из Центра за заштиту биодиверзитета мора.

Два изложбена павиљона су управо спакована од стране нашег извођача радова, компаније Металинг доо, и спремни за транспорт. 

-Припремамо нашу прву изложбу која ће говорити о невидљивом свијету мора: бактеријама и фитопланктону, као и о загађењу мора са фокусом на пластику. Повремено ћемо мијењати експонате Припремљена су и два дигитална тотема, спакована и спремна за транспорт. На 1 квадратном метру ЛЕД дисплеја на сваком тотему емитоваћемо информативне и едукативне видео материјале, напомињу из Центра.

Амфитеатар у облику таласа, такође, је у завршној фази реконструкције. Kористиће га за предавања и презентације гостујућим групама.

Из изложбеног простора на отвореном посјетиоци ће главним улазом улазити у Акваријум.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here