Промовисана књига „Андрић и Шпанија“- дијелови који су недостајали раскошном мозаику Андрићевог живота

Књига „Андрић и Шпанија“, ауторке др Наташе Ковачевић, која је освјетлила Андрићево шпанско искуство које је јако важно за разумијевање опуса, представљена је синоћ у Кући нобеловца Ива Андрића.

Познато је да је Андрић службовао у бројним европским престоницама, а Мадрид и Шпанија остали су велика непознаница, казала је ауторка др Наташа Ковачевић. 

-Кроз ову књигу имала сам намјеру да откријем на који је начин Шпанија утицала на писца, како је проводио вријеме у Шпанији, шта је за њега било значајно, а у смислу стваралаштва како се шпански импулси рефлектују на Андрићево дјело и која су то дјела која нам највише говоре о Шпанији, кроз Андрићеву перспективу, казала је Ковачевић.

Много је дјела у којима Андрић отворено говори о Шпанији, а има и оних гдје су ти наговјештаји који су донекле латентни и неопходно их је освјетлити из мало више перспектива да би били јаснији обичном читаоцу, објаснила је Ковачевић.

-Постоје директни утицаји који су сасвим очигледни и дјела у којима Андрић говори о Шпанији отворено и носе у свом називу понеки импулс који подсјећа на Шпанију. Рецимо „Оглед и Гоја“, „Разговор са Гојом“, путописи „Шпанска стварност и први кораци у њој“, „Пут кроз Кастиљу“, бројни романи „Травничка хроника“, „На Дрини ћуприја“ гдје Андрић кроз живот Сефарда, шпанских Јевреја проговара о шпанским темама, начину живота, гдје има доста емпатије и саосјећања за њихову судбину, „Проклета авлија“ и други, казала је Ковачевић. 

Новинарка Витка Вујновић, казала је да је док је са бескрајним задовољством читала књигу „Андрић и Шпанија“ некако  се стално са прочитаним преплитала Андрићева мисао „уносити светлост научне истине у догађаје прошлости значи служити садашњости. Сврха уметности је у повезивању прошлости и садашњости и будућности, у повезивању супротних обала живота у простору у времену у духу“.

-Све то, тврдим, урадила је Ковачевић сабирајући у ову књигу дијелове који су недостајали раскошном мозајику Андрићевог живота, дијелове који су до сада били невелика и углавном непозната епизода, казала је Вујновић.

Наташа Ковачевић  рођена је 1987. године у Требињу, а Филолошку гимназију, одсјек за шпански језик, завршила је у Београду, гдје је дипломирала 2010. године на Катедри за иберијске студије Филолошког факултета. Докторирала је на Филолошком факултету у Београду, одбранивши тезу „Иво Андрић и Шпанија“, поводом које је истраживала Андрићев опус из шпанског угла, као и српско-шпанске компаративне и културне везе, инспирисана ауторовим ангажманом и боравком на Иберијском полуострву.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here