Промоција збирке „ Караточ“ Ксеније Матовић у Подгорици

Промоција збирке поезије „ Караточ“, пјесникиње Ксеније Матовић биће одржана у петак, 23.децембра у 19 сати, у мултимедиалној сали КИЦ Будо Томовић у Подгорици.

„ Караточ“ , који је објављен у априлу, имао је двије изузетно успјешне промоције, у августу у Херцег Новом, када су љубитељи поезије имали прилику и да бродом „ Петар“ крстаре заливом и новембра у Дому омладине у Београду, када је посебан печат стиховима дала доајенка југословенског глумишта Тања Бошковић.

-Док покушавам да нађем праве ријечи, које би истовремено привукле читаоца, не откривајући му превише од једног мора и једног града, можда чак свих мора и свих градова, промишљам о величанственој композицији Микиса Теодоракиса „Лијепи граде“. Размишљам, да ли сам тај град и море, или све градове и сва мора запараво метафорички оковала насловом, Караточ. Једином стијеном у Боки, која има име. Црној наспрам бијелих кућа и дугих, кривудавих улица, подједнако бијелих шкура и једне понистре на Шкверу у којој станују огледало и дијелови колтрине. Или напросто пустила да лете попут ријетких корморана, чија црна крила чине оквир за хоботнице, ости и стађуне, каже Матовић. Додаје да је ово сторија о камену, још топлом од сунца, чак и када оно јењава, вјетровима у крошњама мрежа и патаспора, кишама и длановима. Људима и бештијама.Храброс ти и крхкости.

Куриозитет овог дјела је, да је два мјесеца након што га је објавила издавачка кућа MediaSfera из Београда, уврштено у топ 10 књига на простору бивше Југославије, од стране најстарије књижевног портала на Балкану, Хипербореја ( Истра).

На поромоцији у Подгорици о збирци „Караточ“ говориће драматург Стеван Копривица и ауторка, а стихове ће читати глумац Горан Славић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here