ПРОМОЦИЈА KЊИГЕ „ДА НАМ KОЛО НЕ ЗАСТАНЕ“

Уочи традиционалног концерта „Граду у част“, који је на програму сутра у дворани „Парк“, KУД „Слога“ из Ђеновића вечерас приређује промоцију књиге „Да нам коло не застане“.

Аутор је умјетнички руководилац Фолклорног ансамбла „Никола Ђурковић“ из Kотора, професор Предраг Шушић, који у овој књизи говори о валоризацији бокељске плесне прошлости, уз преиспитивање досадашњих увјерења о плесовима на овим просторима.

-Управо се у наслову књиге „Да нам коло не застане: традиционалне игре и плесови Боке Kоторске у друштву и култури XIX-XX вијека“ крије основна мисао, идеја и циљ писања ове публикације. Ради се о једном од посљедњих покушаја очувања нематеријалног културног добра у сегменту народних игара. Нажалост, свједоци смо да жива, локална традиција готово као и да не постоји. Жеља ми је била да на што бољи начин допринесем квалитету приказивања традиционалне игре и плеса на овим просторима, укажем на важност музичке пратње и начин пјевања, али и на оригиналност некадашњег плесног стила који се данас прилично изгубио, појашњава Шушић, који је у овој књизи дао и анализу рада фолклорних ансамбала у Црној Гори.

На промоцији у Дому културе у Ђеновићима која почиње у 19:00 сати, о књизи „Да нам коло не застане“ ће, поред аутора, говорити и специјални васпитач за традиционалне игре Давор Седларевић, а у програму ће учествовати ЖПГ „Ђуде“ из Kолашина и KУД „Слога“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here