Пројекти новог система водоснабдијевања висинских зона, херцегновског залеђа, ривијере

Предузеће Водовод и канализација Херцег Нови позитивно послује и остварује план и програм активности за ову годину. Измирена су сва дуговања овог предузећа, а њима већи правни субјекти дугују око милион еура, што је 20 одсто у односу на планиране годишње приходе.

Успјешно се реализују вишемилионски пројекти везани за побољшање водоснабдијевања у вишим зонама, на ривијери и Луштици, казао је за РТХН директор ДОО Водовод и канализација Херцег Нови Боро Лучић:

Боро Лучић

– До данас смо успјели да немамо више дугова, да вратимо све кредите, у плусу смо неколико стотина хиљада еура, што нам омогућава и више улагање сопствених средстава у одржавање мреже, у израду елабората, студија и других услова да се направи пројекат и планови активности. За 10 мјесеци смо успјели да се финансијски консолидујемо и урадили смо план како да стабилизујемо нашу мрежу, јер су губици енормни,а сваке године, посебно љети, имали проблема да снабдијевамо висинске зоне водом. Овог љета смо успјели да није било рестрикција по том питању,али стање је потребно да се мијења, да се водоводни и канализациони систем прати изградњу града, оцијенио је Лучић.

Водовод, зграда

Од почетка године је урађено доста пројеката, у циљу стварања предуслова за изградњу нове вододовне мреже. Један од њих је била припрема за пројектовање главног пројекта  резервоара у Кумбору.

–  Сада се приводи крају израда главног пројекта, Изградњом нових хотела, Портоновог и бројних објеката, болнице што се планира у Кумбору, је дошло у питање да са овим постојећим резервоаром, можемо да одржавамо мрежу и водоснабдијевање од Зеленике до Ђеновића, указао је Лучић.

Идејни пројекат који је био актуелан 2 000-те године, прерађен и прилагођен постојећој ситуацији, а ријеч је о пројекту висинских зона Херцег Новог:

– Град се нема гдје ширити осим у рубним дијеловима и височијим предјелима. Пар година имамо проблема са водоснабдијевањем виших зона, јер се убрзано гради, па је Топла спојена са Модром Плочом. Овим пројектом намјеравамо да ријешимо постојеће проблеме и да омогућимо развој града у сљедећих 50 година. Управо је потписан Уговор са фирмом Цивил инжењеринг (Civil Engineering), која треба да пројектује главни пројекат новог подсистема водоснабдијевања од Мојдежа до Пода, објашњава Лучић.

Изградњом  око 13 км нове водоводне мреже направиће се нови дистрибутивни систем од Мојдежа до Пода. Са Пода се враћа вода до Топле, јер резеровар на Подима покрива велики дио насеља. Изградњом новог цјевовода и пет резервоара са 6 000 кубика, потпуно би се промијенила „крвна“ слика нашег Водовода. Умјесто да пумпамо воду као што сада радимо, то изазива пуцање цијеви и друге проблеме, вода би ишла гравитационо. Све би убудуће повезали у један систем, гдје би се гравитационо пунили сви резервоари, чиме би ријешили велики број проблема и уштедили велике количине воде, те остварили значајне уштеде у потрошњи електричне енергије.

Изградњом овог цјевовода уједно би био омогућен и будући систем водоснабдијевања Требесина, Каменог и Мокрина.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here