ПРОЈЕКТИ МЗ ЗЕЛЕНИКА – КУТИ ПРИМЈЕР ДОБРЕ ПРАКСЕ СА ОПШТИНОМ

У Мјесној заједници Зеленика – Кути настављају активности на путној инфраструктури, као резултат добре праксе и сарадње са локалном самоуправом. Један од пројеката је и изградња пута ка Рујеву и Обалици. 

Према ријечима предсједника МЗ Зеленика – Кути Предрага Вујновића, на иницијативу Мјесне заједнице, уз помоћ општине Херцег Нови,  министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, и ове године је обезбиједило средства за довршетак пута према Рујеву и за изградњу бистјерне на Обалици , како би оживјело ово напуштено село:

– Залагањем предсједника општине Стевана Катића, од министарства смо добили  15.000 еура.  То су намјенска средства од којих ће се 10.000 еура употријебити за довршетак  пута ка Рујеву и 5.000 за бистјерну на Обалици. То је  велика  бистјерна сеоска,која је запуштена. Мислим да ћемо и за сеоска домаћинства на Рујеву и околини , који имају стоку, обезбиједити нових 100 кубика воде у сезони, када пресуше извори, казао је Вујновић.

Рујево је живописно старо село у залеђу Херцег Новог, на само 5 км од мора, до којег је једино превозно средство  до пробијања  и бетонирања пута, прије три  године, био магарац. Рујево и Обалица су све до недавно били једина села у Црној Гори без колског пута. Мјештани  су сакупили средства и оранизовали пробијање око километар пута Зеленика-Рујево.

 Некада су ту живјели Јелићи, Зорићи, Маслани, Кишићи, Kовачевићи, Вуксановићи, Митровићи, Сеферовићи.  Данас у Рујеву живе само двије породице Радонића и једна Kовачевића. Прошле године је окончано бетонирање километра макадамског пута од Рујева до Обалице изнад Зеленике, у вриједности од 55 000 еура. Средства су поред мјештана, обезбиједили општина Херцег Нови, Управа јавних радова и Министарство пољопривреде и руралног развоја. Мјештани и представници Општине су увјерени да ће уређење комуникације и снабдијевања водом на Обалици омогућити  повратак локалних становника на вјековна огњишта, а овдје је некада живјело преко стотину становника, што ће омогућити валоризацију, пољопривредних, еко туристичких потенцијала али и бајкерских, извиђачких, авантуристичких, ловачких и других видова рекреације.

Предсједник МЗ Зеленика – Кути најавио је реализацију још једног важног питања, које се односи на безбједност ђака ОШ Илија Кишић.

– Прије неколико дана са представницима Општине смо разговарали о неопходности подизања нивоа безбједности ђака, који похађају ову школу поред магистрале. Предвиђено је да се у близини школе постави комплетна  саобраћајна сигнализација, уради тротоар до Кумбора и изгради потпорни зид код великог потока са оградом. Ради  сигурности, планирано је да се уреди паркинг код школе, који ће користити родитељи, када доводе дјецу у школу. Стари пројекат  би требало да се доради и да иде на терет Управе јавних радова, министарства капиталних инвестиција, сматра Вујновић.

Он је истакао важност сарадње  мјесних  заједница  са општином, која свима излази у сусрет и да су највеће пројекте у МЗ Зеленика-Кути , управо, започели   2017 године.   

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here