Профит од трајектне линије за годину преко четири милиона еура

На ефикасан, транспарентан и продуктиван начин вођен посао на трајектној линији Каменари – Лепетане је доказ да се, када се квалитетно користе државни ресурси, може добити озбиљан финансијски и сваки други резултат, казао је директор Јавног предузећа за управљање морским добром Младен Микијељ на данашњој конференцији за новинаре, одржаној на трајекту „Рука правде“

Истакавши да су кренули од нуле, а да сада имају озбиљну флоту и резултат рада, Микијељ је казао да је прије годину мало ко вјеровао да ће процес транзиције и преузимања трајектне линије довести до краја, и да су се суочили са многим опструкцијама.

-Као што знате, 15. фебруара Влада Црне Горе је на нашу иницијативу донијела одлуку да трајектном линијом управља Морско добро, и морам признати да сам очекивао да ће многи подржати ову причу и да неће бити опструкција од оних за које смо сматрали да су добронамјерни и да желе да се ресурси Црне Горе користе на један квалитетан начин. Умјесто подршке, многи су стали на страну привилегованог појединца и радили све да се процес транзиције и преузимања трајектне линије не доведе до краја. То је можда и најбољи доказ да је спрега криминала и тајкуна у бившој власти била више него јака. Када узмемо у обзир многе ствари које су се десиле у протеклих годину дана, ја бих рекао да су многи мислили да је та спрега толико јака да је није могуће побједити. Годину дана касније можемо рећи да смо побједили, да смо успјешно преузели трајектну линију, и да од ње корист имају грађани Црне Горе, а никако тајкуни, криминалци и људи који су блиски Милу Ђукановићу и бившем режиму, поручио је Микијељ.

Директор Морског добра је казао су за годину постигли импресивне резултате, наводећи да је од трајектне линије Каменари – Лепетане остварен профит од преко четири милиона еура.

-У протеклих годину дана, без обзира на умањење цијене карте, нарочито за локално становништво у проценту од 40 %, имамо ситуацију да смо зарадили преко 8,1 милион еура. Профит предузећа, односно сектора Поморски саобраћај који се бави трајектном линијом Каменари – Лепетане, је преко четири милиона еура. Ако узмемо у обзир да је бивши корисник трајектне линије уплаћивао само 200 000 еура у државни буџет у протеклих 20 година рачуница је јасна; 3,8 милиона еура који су ишли у џепове тајкуна блиских Милу Ђукановићу сада иду у буџет државе Црне Горе, и то су средства која се користе за реализацију инфраструктурних и других пројеката.

Чињеница да данас имају флоту капацитета преко 320 возила је најбољи показатељ како је ово предузеће, односно овај сектор, растао, казао је Микијељ, и додао да су, поред озбиљног финансијског резултата, остварене и значајне повољности за локално становништво, те да ће квалитетно одговорити свим изазовима предстојеће туристичке сезоне.

-Цијене карата за грађане Тивта и Херцег Новог су умањене за 40 %, а да не причам какве су погодности у погледу мјесечних карата. Јако је важно и што је дио средстава каналисаних са трајектне линије Каменари – Лепетане већ уложен у инфраструктуру у Боки Которској, и нећемо стати са тим. У наредном периоду ћемо реализовати пројекте који су од виталног значаја и за грађане Тивта и за грађане Херцег Новог. Није ријеч само о улагањима у инфраструктурне пројекте, већ смо озбиљна средства кренули да улажемо и у спортске колективе, и у туристичке и културне манифестације које организују ова два града. Да сумирам – сматрам да је преузимање трајектне линије највећи пословни подухват који је направљен након 30. августа 2020. године, и да смо на један квалитетан начин одговорили изазовима у протеклих годину дана. Увјерен сам да је мало ко вјеровао да ћемо за само два мјесера успоставити систем и одговорити на један квалитетан начин претходној туристичкој сезони, сада сам увјерен да сви грађани Црне Горе знају да ћемо на феноменалан начин одговорити наредној љетној туристичкој сезони, да имамо и људске ресурсе и капацитете потребне за реализацију туристичке сезоне на најбољи начин, и увјерен сам да ће грађани Тивта, Херцег Новог  и Црне Горе и у наредном периоду  јасно видјети корист и бенефите од тога што средства са овог локалитета више не иду у џепове кумова Мила Ђукановића, него у буџет свих грађана Црне Горе, поручио је Микијељ.

И руководилац сектора за поморски и приобални превоз Горан Пејовић је поручио да спремно дочекују сезону, истакавши да ће свих осам трајеката бити у функцији.

-Када је ријеч о вожњи, шест трајеката је у погону, а два ће ићи на ремонт – „30. август“ за који дан, а до 15. маја и „Рука правде“. До 1. јула и они ће бити у функцији тако да ћемо имати на располагању свих осам трајеката. Што се тиче цијена, имамо љетне и зимске; од 1. маја смо прешли смо на љетну цијену и она се неће мијењати. Цијена карте за мала возила је пет еура, а познато је да грађани Тивта и Херцег Новог имају погодности. Ову повластицу користи 1 140 грађана Херцег Новог, а из општине Тиват 510, док је карата за бесплатни превоз укупно око 500, а уколико се ради о возилима под ротацијама она улазе без карата и имају приоритет уласка на трајект. Има довољно ангажованих радника за посаде свих бродова, како је то назначено дозволама. Сада их је око 70, неки ће бити примљени и сезонски, тако да смо ми потпуно спремни, као и прошлог љета, да се сезона квалитетно одради, закључио је Пејовић.

Иако су 1. маја прешли на љетни режим вожње, у зависности од фреквенције саобраћаја доносе одлуку о повећању или смањењу броја трајеката. Током дана у погону су четири трајекта, а преко ноћи један или два, зависно од потребе, чуло се на конференцији за новинаре.

Јавно предузеће за управљање морским добром преузело је трајектну линију половином фебруара прошле године. Трајект „30. август“ почео је да саобраћа половином марта, а „Рука правде“ крајем јуна прошле године.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here