Процват и препород суштина су жене и женског предузетништва

Регионална конференција жена Западног Балкана, под називом „Жене од утицаја: вријеме је за преокрет“, у организацији Импакт Института, окупила је данас у хотелу „Лазуре“ више од 100 успјешних жена из региона. Конференцији су у име Oпштине Херцег Нови присуствовали потпредсједник Мирко Мустур и секретар за туризам, економски развој и инвестиције Ненад Витомировић.

Једна од организаторки Јелена Вулетић, истиче да је ријеч о првој конференцији овог типа у Црној Гори.

-Оно што је нама било важно, и на шта смо ставили акценат на првом панелу,  гдје смо имали сјајне госте, је како опоравити бизнис након пандемије. Како сматрамо да је и ментално здравље много важно и да је у ствари то нешто што треба да сачувамо у овим изазовним временима, креирале смо и други панел који смо назвале „Све је у глави“. Кроз први панел смо говорили кокретно који су то начини да се жене у бизнису охрабре, кроз други како да сачувамо ментално здравље, а кроз трећи дио конференције ћемо се додатно едуковати како бисмо унапређивале наше вјештине, поручила је Вулетић.

Специјална гошћа конференције је амбасадорка Велике Британије у Црној Гори Карен Медокс, која је истакла да је веома важно организовати догађаје који промовишу једнакост жена и мушкараца.

– Мислим да заједно можемо много научити, али морамо се и подржавати и показати да су жене на лидерским позицијама нормална ствар. Много је других жена које су као и ми, које настављају да преиспитују друштвена очекивања и које остварују успјешне резултате, како за себе тако и за своје државе, казала је она.

Наташа Грдинић, извршна директорица и партнер у интернационалној компанији ЦММ, сматра да су овакви догађаји изузетно значајни за побољшање положаја жена у бизнису.

-Јако је важно подизати свијест о положају жене у нашем друштву, и довести је до тога да разумијемо који је стварно наш положај, да изађемо из неких традиционалних оквира који су наметнути патријахалним друштвом, да се овако окупљамо и да размјењујемо искуства. Управо захваљујући ранијој размјени искустава ја сам данас овдје, неки напреци у нашој компанији су израсли из оваквих комуникација, зато и учествујемо а и сами организујемо овакве семинаре, поручила је Грдинић .

Конференције посвећене женама и њиховом предузетништву прилика су за жене које воде компаније да размјене искуства и спознају да су проблеми и изазови са којима се суочавају слични код свих, сматра Ана Кентерa из агенције Алтер Модус.

– Мислим да је размјена тих искустава суштина оваквих дружења и конференција. Разноврсност се може осјетити; на колико поља се особа, било жена, било мушкарац може остварити и наћи себе, истиче она.

Према ријечима Вање Бокун Поповић из Центра за интегралне студије “Спознај непознато” из Београда, након двије године пандемије жене предузетнице се суочавају не само са привредним и емотивним, већ и биолошким факторима.

– Да би их превазишли морамо да се као људи гледамо, да разговарамо, да будемо заједно. Данас више него икада, када женско предузетништво преузима силне домене у друштву, је битно да се овакве манифестације одржавају. Овдје видимо жене из региона, које имају главну заједничку тему, а то је процват и препород, што је суштина и жене и женског предузетништва, рекла је Бокун Поповић.

Програм конференције биће заокружен концертом Нине Бадрић у 20:00 часова.

1 COMMENT

  1. Zar opština nije mogla da pošalje dvije ŽENE koje bi prisustvovale konferenciji ŽENA zapadnog Balkana, već je poslala 2 muškarca? Ovo je stvarno smiješno….

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here