Проблеме буке Влада ће ријешавати са локалним самоуправама на приморју

Влада Црне Горе ће у оквиру својих надлежности и у сарадњи са локалним самоуправама и другим надлежним институцијама, покушати да стане на крај дугогодишњем проблему буке на приморју.

Mинистар економског развоја и туризма Горан Ђуровић je  након састанка са представницима мјесних заједница општине Будва, Удружења угоститеља и хотелијерa, указао  на неопходност адекватног санкционисања објеката који у континуитету крше норме о дозвољеној јачини звука и   јачање капацитета надлежних инспекцијских служби.

Констатовано је да се постојећа законска регулатива не примјењује, посебно у дијелу казнених одредби:

– Влада је упозната са свим изазовима и отворена да се они коначно ријеше, дугорочно измјенама закона и креирањем системских рјешења у сарадњи са свим друштвеним чиниоцима како се проблем буке више не би понављао, а краткорочно мјерама које би већ у наставку љета дале резултат.

Једна од идеја о којима се разговарало била је постављање фиксних мјерача буке на свим важним тачкама у граду, којима би се дошло до тачних података и статистике о прекомјерним вриједностима и одговорним објектима и власницима  наводи се у саопштењу.

Иницијатори састанка упознали су Ђуровића са проблемом са којим се, како су навели, суочавају више од три деценије и који захтијева хитну реакцију државе како би се омогућио нормалан живот, посебно становника старог града, али и смањили негативни ефекти буке на туризам и заштитила културна добра.

– Питање буке дефинисано је Законом о заштити од буке у животној средини и два правилника о њеном мјерењу, граничним вриједностима, начину употребе тзв. лимитатора јачине звука, као и утврђивања акустичних зона и штетних ефеката, саопштено је из Министарства економског развоја и туризма.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here