Приредбом „Да ли је лијеп овај свијет“ прослављен Дан школе Орјенски батаљон

Приредбом „Да ли је лијеп овај свијет“ и новим бројем листа „Једра“ ученици и наставници Основне школе „Орјенски батаљон“ прославили су Дан школе. Инспирација за тему приредбе били су стихови Јована Јовановића Змаја, јер се ове године слави 190 година од његовог рођења.

Одговор на Змајеве стихове дали су ученици кроз, глуму, рецитацију и пјесму. Образовање у Бијелој има дугу традицију од 1812. године, када је отворена једноразредна Мушка пучка школа. Од тада па до данас образовање се одвијало у континуитету, подсјетила је директорица Наташа Франић.

-Од школске 1955./56. године због повећања броја ученика, школа је пресељена у тада нову зграду Задужбину Мила и Ане Злоковић на мјесту у којем се и данас налази. У духу рационалнијег организовања школства у Црној Гори , школске 1961./62., школи у Бијелој припојене су четвороразредне школе у Ђеновићима, Баошићима, Ђурићима и Бјелским Крушевицама, тако да школа у Бијелој постаје матична школа. Садашње име Орјенски батаљон носи од 1965./66. године и исте године 9. Новембар је одређен за дан школе, казала је Франић.

Данас школу похађају 623 ученика распоређена у 30 одјељења.

-У подручној установи Баошићи- Ђеновићи уписано је 119 ученика, а у Каменарима 23. Школа је изњедрила многе генерације, а у њеном љетопису забиљежен је велики број успјеха и награда ученицима и запосленима. И у претходној години ученици су били веома активни, учествовали на  бројиним такмичењима и постигли запажене резултате, казала је Франић.

Лист ученика и наставника „Једра“, како је казао професор матерњег језика Милун Ђурђевац, садржи спектар активности школе

-Лист чини основ живота и рада школе.  У њему се могу наћи резултати са литерарних конкурса, о наставним и ваннаставним активностима, са такмичења, као и обиљежавање јубиларних дана који се везују за познате личности , а најчешће из области књижевности. Надам се да ће и будуће генерације његовати овај часопис јер је он свједочанство њиховог живота и рада који ће обиљежити њихово дјетињство и бити велика успомена у даљем животу, казао је Ђурђевац.

Свечаности су присуствовали директори херцегновских школа и представници установа.

 

 

 

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here