На Крушевицама обиљежено 82 године од формирања Орјенског батаљона

Споменик борцима Орјенског батаљона

У оквиру обиљежавања 9. новембра, Дана формирања Орјенског партизанског батаљона, свечано је данас било на Крушевицама, гдје су чланови ОБНОР-а 1941-1945 положили вијенце у знак сјећања, на датум када је прије 82 године донесена одлука о формирању једне од најбољих партизанских јединица у НОБ-у  „Орјенског батаљона“.

Потпредсједник  херцегновске Борачке организације Милан Вајагић говорио је о политичким и војним разлозима формирања јединице, која је до 28. маја 1942. године  извела  бројне акције на Церовику, Драгаљу, Црквицама, Кнеж Лазу. Вајагић је  издвојио битку на Церовику изнад Рисна, гдје је рањен Мирко Матковић 7. децембра 1941. први комадант батаљона, а команду преузео Глиго Мандић.

Милан Вајагић

-Бројно стање Орјенског батаљона у тренутку формирања износио је 650 бораца, подијељених у шест чета, а од оружја осим пушака, имали су шест митраљеза, 200 ручних бомби и 32 000 метака. Крушевичка партизанска чета, бројала је око 190 бораца. Борци су били из Крушевица, Сврчуга, Бијелића и Петијевића. То није случајно, јер овај крај био је под јаким утицајем Комунистичке партије, чија је ћелија формирана 1939. године, навео је Вајагић.

Он се осврнуо и на организацију Орјенског партизанског батаљона, чије је најверодостојније свједочење Сава Оровићa, војног савјетника штаба Никшићког одреда:

– Ријеч о доброј јединици регуларне војске и то један од најбољих батаљона НОП-а, која је врло дисциплинована и позната по успјешним акцијама против Италијана и петоколонаша, која носи рекорд и заслужује похвалу. Поред бројних успјеха дошло је до расформирања од батаљона у Сланом код Требиња, након напуштања слободне територије у Западној Боки. Партизани Орјенског батаљона поред војних, развијали су и политичку активност на ослобођеној територији. Због још увијек неутврђених околности и закашњења директива за повлачење дошло је до расформирања Батаљона, а борци су добили задатак, осим руководећег кадра, да се врате на терен, закључио је Вајагић и поручио: Слава слободарима!

Борачке делегације, међу којима су били и чланови из ОБНОР-а Котор, обишли су Врбањ и положили вијенац на спомен бисту Мића Вавића на Крушевицама.
О револуционару Мићу Вавићу, који је у Крушевицама формирао партијску ћелију, говорио је Слободан Новаковић, члан херцегновског ОБНОР-а 1941-1945:

– Мићо је личност која је доминирала чврстом, и жељом за слободом.Он је својим марксистичким знањем уливао сигурност у брзу побједу, али рат није трајао четири мјесеца, већ четири године, које су однијеле многе родољубе, а Мићо Вавић је окончао живот јер је око њега, сплетена шпијунска мрежа окупатора и домаћих издајника, рекао је Новаковић.

Он је истако да је Мићовим путем пошао и његов син Јован, који је ликвидиран на Голом отоку. Његове кости никада нису пренесене у родне Крушевице.

Новаковић је увјерен да ће споменички простор на Крушевицама ускоро бити оплемењен именима свих погинулих Крушевчана у ослободилачким ратовима.

Испред Општине Херцег Нови, свечаности је присуствовао менаџер Душан Вукић и бројни мјештани.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here