Припадницима Службе заштите и спасавања активисти ЦК држе обуке из прве помоћи

Сарадња Службе заштите и спасавања са Црвеним крстом траје већ дужи период. Почеле су обуке за млађе спасиоце, односно, ватрогасце у херцегновској Служби заштите и спасaвања.

Обуке се организују од 1. октобра, казао је за РТХН командир Службе заштите и спасавања Златко Ћировић:

Златко Ћировић

– За обуку је важан и један вид активности у којем нам је подршку дала и Организација Црвеног крста Херцег Нови, чији инструктори долазе у Ватрогасни дом у Мељинама и обучавају млађе припаднике Службе. Обучавају их како да се понашају у ситуацијама, које налажу да се укаже прва помоћ грађанима и туристима. У служби смо задовољни сарадњом, која ће бити настављена и убудуће. Планирамо да организујемо заједничке вјежбе, у наредном периоду.  То је и прилика да размијенимо искуства и знања из својих области, навео је Ћировић.

Вјежбе из области прве помоћи су веома значајне за унапређење рада припадника Службе заштите и спасавања:

– Ми смо током ове године, имали доста интервенција, приликом саобраћајних незгода, гдје смо увијек стизали на лице мјеста, тако да је веома потребно знати како се у тим ситуацијама понијети и помоћи настадалима. Имали смо и јуче на обуци прилику да се увјеримо да колеге из Црвеног крста посједују велико знање, које ће пренијети на наше припаднике, оцијенио је Ћировић.

Обуке из прве помоћи припадницима Службе заштите и спасавања трајаће  три мјесеца:

– Након обуке биће организована завршна вјежба која ће имати практични и теоретски дио. Та завршна вјежба ће укључити и Црвени крст, истиче он.

Спасиоци – ватрогасци су спремни за сезону киша. Обилне падавине најављене ових дана:

–  Ми се квартално припремамо за јесењи и зимски период. Ове године смо ушли у квалитетне припреме за наступајући период. Посједујемо солидан капацитет пумпи како би могли да изађемо у сусрет грађанима, ако дође до плављења кућа и имања, казао је Ћировић.

Ћировић указује да је важно што су превентивно дјеловали како би се ублажиле евентуалне посљедице од обилних падавина:

– Превасходно је важно то што се током сезоне одрадило чишћење потока, канала, који су на територији Општине Херцег Нови, препознати да праве проблеме. То је у домену других комуналних предузећа да раде на тим пословима. Ми смо ту да помогнемо да пружимо асистенцију грађанима у случају да дође до поплава. Доказали смо то и претходних година, да смо доста добро излазили са тим. Увијек смо се стављали грађанима на располагање и ако ове године буде потребно за  тим, сугуран сам да ћемо тај посао професионално одрадити, потврдио је он.

Ћировић је апеловао на грађане да у грејној сезони која почиње, буду обазриви, да воде рачуна како складиште огревни материјал. Неопходно је и да очисте димњаке, подруме и поткровља стамбених објеката. Упозорава да се води рачуна и о електричној инсталацији да евентуално не дође до кратког споја или преоптерећења да не би дошло до пожара. Такође, је неопходно да сви провјере у својим домаћинствима све инсталације, електричне апарате, гријалице, како не би дошло до нежељених ситуација. У наредном периоду организоваће маркетиншке активности, флајере и обавјштења, како би дјеловали грађани и на минимум свели те ризичне ситуације. У стамбеним зградама би требало да направе акцију да очисте заједничке просторије и ако имају, пожарна степеништа.

Одобрено је ложење на отвореном од 1.октобра, али са одређеним правилима:

– Дани када се може ложити су 1. и 15. у мјесецу и сваки викенд. Суграђани треба да најаве ложење на дежурни број телефона 123 и да кажу на којој ће парцели ложити.

И мала непажња може довести до катастрофе, зато је упозорење да се сви морају придржавати правила, у циљу смањења ризика од пожара, упозорио је Ћировић.

 

 

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here